Снимка: Reuters

Министърът на отбраната на Великобритания Лиам Фокс обяви, че в района на Бенгази в Либия е бил изпратен малък дипломатически екип за установяване на контакти с противници на Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс.

Той отказа да коментира, дали има британски войници, които са били задържани от бунтовници в Бенгази, както съобщи днес вестник "Сънди таймс".

"Мога да потвърдя, че в Бенгази има малък дипломатически екип и ние сме във връзка с неговите членове. Но засега не искам да съобщавам повече подробности", заяви Фокс в интервю за Би Би Си.

Британският министър бе категоричен, че Лондон няма намерение да използва сухопътни части на територията на Либия.

Британските военни били пленени след като тайна дипломатическа мисия за установяване на контакт с лидерите на опозицията не протекла според плановете, пише "Сънди таймс".

Още по темата
Екипът, който се състоял от осем командоси от Специалната въздушна служба (SAS), бил заловен, докато ескортирал дипломат с нисък ранг в контролираната от бунтовниците територия. Още в събота базираната в Женева организация "Солидарност за човешки права", в която работят множество либийски изгнаници, съобщи за Ройтерс, че група от осем войници от специалните служби е била задържана от бунтовници.

Британското министерство на отбраната неколкократно отказа да коментира това твърдение. Според източниците на вестника намесата на британските спецслужби очевидно ядосала представители на либийската опозиция, които наредили британските войници да бъдат затворени във военна база в Бенгази и предадени на един от най-високопоставените опозиционни политици, за да ги разпита.

"Сънди таймс" твърди, че дипломатът, когото ескортирали командосите, подготвял пристигането на свой по-високопоставен колега с цел да установи контакти с бунтовниците.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase