Дейвид Камерън. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Британският дипломатически екип, изпратен в Бенгази, за да установи контакти с бунтовниците, е
напуснал страната, след като е "срещнал трудности", заяви министърът на външните работи Уилям Хейг, съобщи Ройтерс.

"Възнамеряваме, в консултации с опозицията, да изпратим още един екип, за да укрепим нашия диалог, в подходящ момент, заяви министърът. Това дипломатическо усилие е част от по-широката работа на Обединеното кралство по отношение на Либия, включително продължаващите хуманитарни усилия."

Говорител на бунтовниците в Бенгази също потвърди ,че екипът, който според информациите е включвал и командоси от специалните части, е напуснал Либия.

Той потвърди също, че градовете Зауия и Мисурата "остават освободени".

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън заяви, че  е време е Кадафи да си върви, съобщи АП.

"Ще продължим да оказваме натиск над режима. Ще продължим да заявяваме, че международното правосъдие има памет и тези, които извършват престъпления срещу човечеството, няма да останат ненаказани", добави още британският премиер на конференция на консерваторите в Кардиф, Уелс.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг също повтори призивите на международната общност към Кадафи да се оттегли.

"Предвид продължаващото равнище на незаконно насилие в Либия ние призоваваме полковник Кадафи да сложи незабавно край на употребата на въоръжена сила срещу либийския народ. Той трябва да предаде властта незабавно на правителство, което напълно отговаря на легитимните аспирации на либийския народ,"  заяви още
Камерън.

Oще по темата
Британското правителство потвърждава подкрепата си за прехода на властта към правителство, което ще осигури
по-голяма демокрация, справедливост, прозрачност, човешки права и отчетност в Либия.

"Разбираме желанието на либийците да се радват на свободите, които са им отказвани в течение на много
години и ги подкрепяме в усилията им", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

Ей

преди 13 години

След дучасови опити да открие пони един от тримата бунтовници, многобройната британска делегация е напуснала Бенгази.

121

Марк до 119

преди 13 години

Чака бе! Нали се водеше Студената война - ние искахме да ги унищожим /дори и физически/ , а те какво да ни целуват и обичат ли?!?!Това е все едно по време на война да обвиняваш врага , че стреля срещу теб!!!!!Е те спечелиха, а социализма се срина, което какво показва?Айсе нека да тие3 за домашно този въпрос!

120

Марк до 111

преди 13 години

Не съм банков експерт, но всеобщо известно е че световната криза /финансова и икономическа / започна от САЩ! Причината най-дилетантски казано е необезпечените финансови инструменти, които банките масово пусваха на пазара и сега с в ръцете на обикновенните американци!Та това е вътрешният дълг на Щатите към собствените им граждани! Планът "Обама" спаси големите банки от фалит чрез налива не на трилиони долари от федералния бюджет! Което ще е една от причините да няма 2-ри мандат!

fallback