Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Американската армия отправи 22 нови обвинения срещу редник Б. Менинг, който е заподозрян в изнасянето на общо 720 000 дипломатически и военни документи, предоставени впоследствие на сайта WikiLeaks.

Според обвинението редникът е използвал неоторизиран софтуер, за да свали поверителна информация от правителствени сървъри и да направи достъпни за „врага” секретни данни от разузнаването.

Oще по темата

Последното деяние е углавно престъпление, наказуемо със смърт според американското законодателство. Прокуратурата обаче ще настоява за доживотен затвор за Менинг, ако вината му се докаже.

23-годишният Брадли Менинг, който е на служба от 2007-ма г., е посъдим още от май, когато беше обвинен в незаконно сваляне и споделяне на секретно видео на американска военна операция и множество поверителни документи. Сега се оказва, че именно върху него пада вината за разтърсилите международната дипломация разкрития на WikiLeaks.

В новия списък на изнесените от редника документи влизат 90 хиляди файла от базата данни за войната в Афганистан, 250 хиляди файла от дипломатическите кореспонденции на Държавния апартамент, 75 класифицирани документа от същото ведомство и видео файл с кодово име  "12 JUL 07 CZ ENGAGEMENT ZONE 30 GC".

Редник Менинг е задържан в единична килия в строгоохранявания военен затвор във военноморската база Куантико, Вирджиния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 13 години

само не разбирам защо ще го съдят ?!нали са за свободата на словото?или това е за всичките други държави с 'диктаури'?

60

Чичо Сам

преди 13 години

Като чета инфантилните мнения за идиотските постъпки на тоя откаченяк, за които във всяка нормална страна биха го тикнали в пандиза до живот, разбирам, каква вреда нанесе на пуберите в Бг отмяната на военната служба!!!А бе вие не знаете на кой свят сте!

59

Анонимен

преди 13 години

Всички дето наричете тоя тип "герой" сте или прекалено наивни или болни мозъци. Прочетете историята му. Той не се е опитавал дори ни най-малко да покаже "военните престъпления на хунтата Буш-Чейни" както пише един по-долу. Изнесъл е случайни документи, до които е можел да се докопа. За да се прави на интересен пред хомо-приятелчетата си. Досега сред документите почти няма нищо за Буш. За сметка на това са разкрити стотици противници на садистични режими, които ще увиснат на въжето.

fallback