Снимка: Ройтерс
fallback

Президентът на Йемен Али Абдула Салех обвини Израел и САЩ в разпалване на конфликт в Близкия изток, съобщи АФП.

„Вълненията, които потресоха арабския свят от Тунис до султаната Оман, е буря, режисирана от Тел Авив под ръководството на Вашингтон“, каза Салех.

По-рано министърът на външните работи на Венецуела Николас Мадуро изрази мнение, че САЩ са причастни към сформирането на антиправителственото движение в Либия.

От своя страна бившият кубински ръководител Фидел Кастро заяви, че Вашингтон планира нахлуване в Либия, за да получи контрол над либийския петрол.

Във вторник привърженици на йеменската опозиция отново излязоха по улиците на столицата Сана. Според Франс прес са се събрали десетки хиляди души.

„Народът иска падане на режима, народът иска Али Абдула Салех да си ходи“, скандират демонстрантите.

От своя страна йеменският държавен глава заяви, че протестите в страната, включително и мащабната демонстрация днес в столицата Сана, не е нищо друго освен опит да се имитират въстанията в други арабски страни. Салех отбеляза, че „Йемен не е същото като Тунис и Египет, йеменският народ е различен“.

Салех заяви в понеделник, че е готов да сформира правителство на националното единство. В същото време от опозиционните сили заявиха твърд отказ да влязат в правителство на националното единство и отново призоваха за незабавна оставка на управляващия режим.

Безредиците в Йемен избухнаха в началото на февруари. Ожесточени сблъсъци между полицията и стотиците протестиращи, които искат оставката на управляващия вече 32 години президент Салех, станаха в главния пристанищен град на страната Аден. Вълна от недоволство премина и в столицата на страната, пише РИА Новости.

По данни на Ройтерс жертвите от началото на уличните сблъсъци са 24 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

lilly alex

преди 13 години

amerikanzi vse vsred wamarite.da postrekateli i seirdzii.kakav e interest li?...petrolat!

4

DO 3

преди 13 години

MUSULMANIN DA TE TSELUNE TEBE AMA DA E BRADAT

3

Анонимен

преди 13 години

на ***(мисулманите) все някой друг им е виновен

fallback