Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Русия вече си има полиция, а не милиция. На 1 март влезе в сила законът за полицията. За първи път от 1917 г. служителите в МВР ще се наричат полицаи, а не милиционери. Обръщението към тях трябва да бъде „господин полицай“.

Законът въвежда редица нови норми, прилагани в западните страни. Полицаят ще е длъжен да разясни на задържания неговите права, както и да го информира, че може да откаже да дава показания. Задържаният получава право на едно телефонно обаждане, за да уведоми близките си къде се намира. На полицията се забранява да прилага изтезания и да унижава задържаните, припомня Интерфакс.

Новият закон забранява също така на полицията да използва палки и други специални средства срещу участници в мирни демонстрации, включително неразрешени от властите. Това обаче не се отнася за ситуации, свързани със справяне с масови безредици и действия, нарушаващи движението на транспорта, телекомуникациите и работата на организациите.

Руските правозащитници обаче критикуват новия закон, пише Дойче веле. Според тях с преименуването на милицията в полиция работата на руското вътрешно министерство няма да се подобри. Освен това по думите им много от залегналите в закона неща вече се съдържат в различни нормативни актове.

„Козметичен закон, а са нужни радикални промени“, каза в интервю за Интерфакс председателят на Московската Хелзинска група Людмила Алексеева. „Това е имитация на реформиране на милицията“, заяви лидерът на движението „За права на човека“ Лев Пономарьов. Той призна, че в новия закон има подобрения, но подчерта, че „проблемът с коренната реформа на милицията остава“.

Един от лидерите на опозиционното движение „Солидарност“ Гари Каспаров смята, че това е „по-скоро ребрандиране или фейслифтинг, а не реформа“. Неговият съратник Иля Яшин е на мнение, че новият закон запазва всички основни пороци на действащата правоохранителна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase