Турски граждани, евакуирали се от Либия, слизат на пристанището в Мармарис. Снимка: БТА

Четирима или петима българи в момента пътуват в конвой по суша от град Дерна в източната част на Либия  и вече наближават египетската граница. За двама от тях, които нямат у себе си никакви документи за самоличност, е договорено да бъдат допуснати в Египет без такива документи, съобщиха за Dnes.bg от пресцентъра на външното ни министерство.

Двама български граждани са се евакуирали тази сутрин от Триполи с полски самолет, а още други двама са отпътували с германски самолет за Кьолн.

Вече официално е съобщено, че не се изискват никакви изходни либийски визи.

Има българи, отишли на гражданското пристанище в Бенгази, за да се евакуират с турския кораб „Искендерун“, но в МВнР все още не знаят броят им, тъй като организацията е на турската страна. Очаква се в най-скоро време корабът да отплава за Мармарис.

Още по темата

Очакванията са около сто българи да бъдат евакуирани от Бенгази с турски кораб, съобщиха по-рано от Министерството на външните работи.

Всички български граждани, желаещи да бъдат евакуирани, трябваше да бъдат на гражданското пристанище в Бенгази до 12.00 ч. местно време.

ЕС активизира всички видове планове за кризисни ситуации. Всички държави членки са в много тясна координация, дава се информация за това къде има кораби, къде има самолети, за да се помогне за евакуацията на гражданите на ЕС.

111 българи се прибраха от Либия в София в ранните часове на 23 февруари с два полета на български самолети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase