Снимка: Ройтерс

Президентът на Франция Никола Саркози поиска ЕС незабавно да наложи санкции срещу виновниците за репресиите в Либия, а също възнамерява да прекрати икономическите и финансовите контакти с Триполи до установяването на ред в страната, предаде АФП.

„Помолих френското министерство на външните работи да предложи на нашите партньори в ЕС да въведе незабавни санкции срещу Либия, така че всички, които са виновни за насилствените репресии, да знаят, че ще трябва да носят отговорност за своите действия“, заяви Саркози на заседание на кабинета в Париж.

„Тези санкции трябва да предвиждат по-специално забрана за влизане на територията на ЕС за либийското ръководство, а също мониторинг на тяхната финансова дейност“, посочи френският президент.

Освен това той подчерта, че трябва да  се постави под въпрос продължаването на икономическите и финансовите контакти с Либия.

По-рано Франция предупреди членовете на ръководството на Либия, че съгласно международното законодателство ги заплашва затвор, пише РИА Новости.

Още по темата
 

Италианският външен министър Франко Фратини не вярва на официалните съобщения на либийските власти, че при масовите безредици в страната са загинали 300 души и е убеден, че жертви на режима може би са станали над 1 000 мирни жители.

Вестник „Кориере дела сера“ съобщи, че министърът е нарекъл правдоподобни предположенията на арабски медии за над 1 000 загинали либийци при сблъсъците със силите за сигурност.

Властите в Либия съобщиха за 300 загинали, от които 58 войници.

По думите на Фратини историческата област Киренайка в североизточната част на Либия „вече не е под контрола на правителството. А в останалите области на страната сблъсъците продължават“, пише NEWSru.
 

В Либия от 15 февруари продължават масовите протести срещу режима на Муамар Кадафи. Либийските власти жестоко потушават народното недоволство. По съобщения на очевидци за разпръскването на демонстрациите в Триполи и във втория по големина град в страната Бенгази е била използвана военна авиация.

Броят на загиналите при сблъсъците в Либия надвишава вече 500 души, ранените са близо 4 000 души. .

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase