Стотици са убитите и ранените за денонощие в насилието срещу демонстрантите в Либия. Снимка: Reuters
fallback

Казармата във втория по големина либийски град Бенгази е преминала под контрола на опозицията, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Би Би Си.

Командващият военните обекти, включително казармата и служебните сгради, "явно е преминал на страната на антиправителствените сили".

Така верните на либийския лидер Муамар Кадафи военни подразделения в Бенгази, командвани от неговия син Саади, са лишени от много важен стратегически пункт.

Тъкмо от тази база през последните две денонощия се водеше интензивният обстрел срещу градските квартали, там се намира и щабът на войските, включително елитните подразделения.

Град Бенгази сега почти изцяло е под контрола на опозицията, в нейни ръце е и важният град Бейда, отбелязва Би Би Си.

Почти цялата източна част на страната вече не е под контрола на правителството.

В болницата Ал Джаля в Бенгази през последните часове са докарани десетки трупове. По данни на правозащитната организация "Приятели на човека" стотици са убити и ранени за едно денонощие.

Ожесточени сблъсъци между привърженици и противници на режима на либийския лидер Муамар Кадафи са избухнали тази вечер в центъра на Триполи, съобщи катарската телевизия Ал Джазира.

Стълкновенията, в които участвали няколко хиляди души, станали на Зеления площад в Триполи, където днес трябваше да се състои концерт в подкрепа на Кадафи.

В квартал Гурги силите за сигурност изстреляха сълзотворни гранати, за да разпръснат антиправителствени демонстранти.

Министерството на външните работи на България обмисля евакуация на сънародниците ни от Бенгази и цялата източна част на Либия. Вчера и днес е заседавал кризисният щаб и са били обмислени различни варианти за действия при усложнената обстановка в джамахирията.

На сайта на министерството са качени телефони, на които наши сънародници в Либия можгат да се свързват с посолството ни там.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 13 години

Америка експлоатира света, като бедните държави ги превръща в капиталистически, а там където живее елита се превръщат в социални. Капитализма е форма на експлоататорство, а не предимство за икономически възход.

86

Анонимен

преди 13 години

СТРАНДЖА,никога не е късно това да се случи и при нас.нещо да се е променило на добре тук.

85

АНОНИМНИЯ

преди 13 години

ДО 80,ДА ГАДНИ СА.НО СА НАПРАВЕНИ ТАКИВА ОТ ГАДНИЯ ЖИВОТ.ТЕЗИ КОИТО МИСЛИМ ТАКА,ТРЯБВА ДА ИМ ПОМОГНЕМ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ.ТЕ СА ЖЕРТВА НА МАШИНАЦИИ И МАНИПУЛАЦИИ!!!!На кофти живота!!!!ТЕЗИ КОИТО РАЗБИРАМЕ НЕЩАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СКАТАВАМЕ И ДА ГИ ПЛЮЕМ,А ДА НАПРАВИМ НЕЩО!!!НО ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ОТЧАЙВАМ ,ЧЕ СМЕ ПРЕКАЛЕНО МАЛКО!!!!!!!!

fallback