Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

В социалните мрежи Facebook и Twitter се появиха първите призиви за протести в Сирия.

Авторите на апелите предлагат в цялата страна да се проведат „дни на гнева“ в петък и събота, а някои са готови да излязат на улицата още днес и да протестират пред парламента в центъра на Дамаск, пише арабският вестник „Аш Шарк ал Аусат“.

Президентът Башар Асад изпревари анонимните организатори на протестни акции, като в интервю за „Уолстрийт джърнъл“ обяви намеренията си да проведе важни политически и икономически реформи през тази година.

Той съобщи, че ще проведе местни избори с участието на неправителствени структури и ще направи поправки в закона за печата.

Сирийските медии активно отразяват „горещите събития“ в Египет с явни симпатии към демонстрантите и опозицията. Давайки оценка на бурните протести в съседните страни, сирийският лидер подчерта, че те са началото на „навлизането на Близкия изток в нов исторически период“.

Той посъветва арабските правителства да отговорят на „политическите искания на народните маси и спешно да подобрят икономическата ситуация в страните си“.

По думите на Асад „революциите по арабските улици показват стремежа на народа към промени“.

Президентът обаче определи ситуацията в Сирия като стабилна, тъй като нейното правителство „не е тясно обвързано със САЩ и се противопоставя на Израел“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ves666

преди 13 години

siria oshte edna darjava koiato shte mahne chervenata oligarhia i bashtata i sina koito sega ypravliava sa podloga na rysia ,samo v balgaria nishto ne stava kakto predi taka i sega za sajalenie.navedena glava sabia neia seche.robska nacia s robski mantalitet.

19

Анонимен

преди 13 години

Жалко за Сирия .

18

БившКоренякСофиянец

преди 13 години

Браво на арабите!Така се прави - со кротце, со благо и со малко кютек!Българина като народо-психология е по-близо до арабите отколкото до германци и французи ...Защо и ние не се повлияем от събитията в братски Египет и Тунис и не ИЗРИТАМЕ ТИКВАТА!Време е ГРОБ да върви на гробището на историята!Свалете Тиквата!

fallback