Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Офицер от армията на Демократична република Конго е обвинен, че е организирал изнасилването на най-малко 50 жени на Нова година.

Една от жертвите и източници, цитирани в доклад на ООН, говорят за причастността на подполковник Кибиби Мутваре към събитията от 1 януари в град Физи, провинция Южно Киву.

Масови изнасилвания в страната е имало и преди, но това е може би най-мащабният инцидент от подобен род, виновници за който се смятат военните.

Самият подполковник Кибиби отхвърля обвиненията и твърди, че войниците, нападнали град Физи, не са се подчинили на заповедите му.

През декември при сбиване пред сградата на болницата във Физи е бил убит войник. За отмъщение колегите му нападнали жителите на града.

Веднага след това дошли съобщения за масови изнасилвания.
От организацията „Лекари без граница“ казват, че 51 жени вече са се обърнали към тях за медицинска помощ. Представителите на организацията са убедени, че жертвите на изнасилване са повече, тъй като не всички избягали от града жени са се завърнали.

Освен това много жени не казват на никого за изнасилването, защото се боят, че мъжете им ще ги напуснат.

Още по темата

Няколко души, които живеят до болницата, твърдят, че са видели как подполковник Кибиби е издавал заповеди на подчинените си да отмъстят за смъртта на другаря си.

В доклада на миротворческите сили на ООН се цитират и показанията на местни полицаи, които обвиняват подполковника, че лично е ръководил изнасилванията, пише ВВС.

Говорител на армията в Южно Киву призна, че правителствената армия е виновна за масовите изнасилвания на местни жени и допълни, че всички виновни вече са арестувани.

За 16 години гражданска война в Конго са регистрирани многобройни случаи на изнасилване на жени и момичета.

През август в град Лувунги, провинция Северно Киву, бунтовници изнасилиха над 300 жени, мъже и деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase