Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ярослав Качински, братът близнак на загиналия при самолетната катастрофа край Смоленск полски президент Лех Качински, нарече подигравка с Полша огласения в сряда окончателен доклад на комисията, проучила причините за трагедията.

Съгласно документа разбиването на самолета Ту-154 на полския президент край Смоленск през април 2010 г. е станало в резултат на действията на екипажа. 

Междудържавната авиационна комисия (МАК), изготвила доклада, е основана през 1991 г. от 12 държави от бившия СССР, като в правомощията му влиза разследването на авиационни произшествия.

„Премиерът (на Полша Доналд Туск) не използва възможността за това Полша да участва в разследването. В резултат имаме за последица този доклад, който едностранно обвинява полските пилоти за тази катастрофа. Този доклад се основава на спекулации“, каза Ярослав Качински, който е начело на консервативната партия „Право и справедливост“.

„Няма отговори на много въпроси, засягащи телефонните разговори от борда, подготовката на летището, дадените заповеди и много друго“, заяви Ярослав Качински.

Той допълни, че „докладът е подигравка с Полша“.

„Няма съмнения кой взима решение за възможността за кацане – това се решава от летището“, цитира думите на Качински сайтът на вестник  Rzeczpospolita.

Изявлението на Ярослав Качински съвпада по тон с първата официална полска реакция, пише ВВС.

Още по темата

Полският премиер Доналд Туск прекъсна отпуска си във връзка с публикуването на доклада на МАК и се връща във Варшава.

По думите пък на специалния представител на Полша в МАК Едмунд Клих окончателният доклад на МАК „е непълен и съдържа грешки“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase