Снимка: БГНЕС
fallback

Защитата на бившия ръководител на компанията ЮКОС Михаил Ходорковски оцени изявлението на премиера на Русия Владимир Путин за доказаността на вината на техния клиент като открит натиск върху съда, съобщи Интерфакс.

По време на „пряка линия“ с гражданите Путин заяви, че вината на Ходорковски е доказана и той „трябва да лежи в затвора“.

По думите на адвокат Карина Москаленко заявеното от Путин ще има за последица осъдителна присъда и отсъствие на независим съд. Според нея публичните изказвания на руския премиер нарушават презумпцията за невинност на Ходорковски. Адвокатът допълни, че изявлението на Путин ще бъде използвано като доказателство пред Европейския съд по правата на човека за „политическата мотивираност на преследването“.

Позицията на Москаленко беше подкрепена и от друг адвокат на Ходорковски – Вадим Клювгант, както и от лидера на партия „Яблоко“ Сергей Митрохин.

„Ходорковски пострада заради това, че се осмели да се противопостави и да опонира на Путин. Останалите олигарси, които не направиха това, сега не само че не лежат в затвора, но процъфтяват, използвайки същите тези петролни доходи“, каза Митрохин.
 
Обявяването на присъдата по второто дело срещу Ходорковски и бившия шеф на „Менатеп“ Платон Лебедев ще стане на 27 декември. Двамата са обвинени в кражба на петрол за 824 милиарда рубли.

Подсъдимите смятат, че преследването срещу тях има политически мотиви, тъй като, преди да бъде арестуван през 2003 г., Ходорковски подкрепяше независимата опозиция, пише Lenta.ru.

В момента Ходорковски и Лебедев излежават присъдите си по първото дело срещу тях. През 2005 г. те бяха признати за виновни във финансови измами и бяха осъдени на по 8 години лишаване от свобода.

По второто дело прокуратурата поиска по 14 години колония за всеки един от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

за 2

преди 13 години

осъдиха го понеже путин така нареди..............10 милиона за хора като Ходорковски са нищо

13

bg

преди 13 години

do #13-mnogo pravilno.

12

!!!!!!!!!!!

преди 13 години

Аз може и да не съм голям разбирко,но това беше официална новина на CNN по времето на процеса и тамошните "защитници по правата на човека" много се ядосваха че този процес е провалил преговорите между въпросния олигарх и Ексон-Мовил,за изкопуването от тях на петролната му компания,която по това време държеше около1/3 от руския петрол. Така че понимателю ти се информирай първо преди да се изказваш по форумите !!!

fallback