Снимка: БГНЕС
fallback

Иранските власти освободиха Сакинех Мохамади Аштиани, обвинена в изневяра и осъдена на смърт чрез замеряне с камъни. Случаят получи широко внимание и подкрепа на Запад, съобщи Комитетът срещу екзекуцията с камъни.

Освободени са също синът и адвокатът на Аштиани.

"Имаме новини от Иран, че са свободни", заяви Мина Ахади, говорителка на Комитета срещу екзекуцията с камъни. "Очакваме ново потвърждение: очевидно ще има програма тази вечер по иранската телевизия и след това ще сме 100% сигурни".

Засега няма потвърждение от Техеран. 43-годишната иранката, чийто случай привлече голямо внимание в чужбина, получи смъртни присъди от две съдилища в северозападния град Табриз.

Тя беше осъдена на обесване по обвинение, че е станала съучастничка в убийството на съпруга си, както и на пребиване с камъни по обвинения в изневяра.

Присъдата за обесването й беше заменена с 10 години затвор от апелативния съд, но друг апелативен съд потвърди пребиването с камъни.

Адвокатът на Сакинех, Джавид Хутан Киан, беше арестуван заедно със сина й в Табриз през септември.

Oще по темата
Арестувани по обвинение в шпионаж са и двамата германци, които провеждали интервю със сина й. Те са влезли в Иран с туристически визи.

Италианският външен министър Франко Фратини приветства съобщението и го обяви за "голям ден за правата на човека".

Той подчерта, че решението на Иран да направи "жест на разбиране и милосърдие" и то "като суверенна държава", заслужава "голяма похвала".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

жоро

преди 13 години

Мисля, че покрай тия камъни и изневери забравяте основното -това е жена, която(вероятно) е участвала в заговор за убийството на съпруга и. А ние ще я изкараме светица още малко.

53

Анонимен

преди 13 години

Аааааааа,значи(лошия недемократичен ) Иран освобождава жена осъдена за трестъпление според исляма каквото е изневярата , (демократичния ) циониски запад задържа в затвора един свободомислещ човек като Джулиен Асандж по най-брутален начин с възможно най-*** изфабрикъвано обвинение ,само защото е дръзнал да каже истината що за чудо са това сатаниските еврейски щати.....Толкова с измисшльотината за( свободата и демокрацията) на запад,истината лъсна и сега всеки видя ,че царя гол и ***..

52

0.007

преди 13 години

Нинджите са смахнати

fallback