Известната британска актриса Хелън Мирън смята, че на жените в Холивуд им е много по-трудно отколкото на мъжете, а в киноиндустрията процъфтява култът към поклонението пред „самеца на 18-25 години и пениса му“, пише „Гардиън“.

Носителката на „Оскар“ за ролята на британската кралица заяви това на тържествена закуска в Бевърли Хилс, дадена от списание The Hollywood Reporter в чест на стоте най-влиятелни жени в съвременното кино.

„При цялото ми уважение към всички събрали се тук забележителни и успешни жени, в Холивуд малко неща са се променили, той продължава да се кланя на самеца на 18-25 години и на пениса му“, каза Мирън. „Съвсем не голям, смятам“, допълни тя.

През тази година Катрин Бигълоу за първи път в историята на Холивуд спечели Оскар като най-добър режисьор, а нейният филм „Повелителят на бурите“ (The Hurt Locker) беше признат за най-добър филм.

Тогава мнозина възприеха това като знак, че е сложен край на сексистките традиции. Мирън обаче не споделя оптимизма им.

„Възмущават ме тези посредствени актьори, които оцеляват в професията си, премахвайки от пътя си великолепни актриси“, каза тя.

В интервю за The Hollywood Reporter Мирън осмя имиджа на секс символа, който й е създаден от киноиндустрията: „Трябва да се избавим от тези глупости, жената и без тях живее в постоянен стрес. Не искам да участвам в това“.

През 2006 г. Хелън Мирън спечели наградата на Американската киноакадемия за най-добра актриса, а през тази година беше номинирана за Оскар за ролята на София Толстая във филма The Last Station, припомня NEWSru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase