Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Русия е настъпил наркотичен апокалипсис, смята Виктор Иванов, директор на руската служба, отговаряща за борбата с наркотиците.

По думите му той е стигнал до този извод, след като проучил статистиката за смъртността от наркотици. По данни на неговата служба годишно в Русия умират над 100 000 наркомани под 30-годишна възраст.

По-рано от ведомството съобщаваха, че годишно от наркомания умират по 30 000 души.

За „апокалиптичните мащаби на наркотрагедията в страната“ Иванов говори на съвещание на държавния антинаркотичен комитет.

По думите на Иванов повечето наркомани умират от афганистанския хероин и наркотици от типа на дезоморфина, които се приготвят от продаващи се свободно в аптеките лекарства, съдържащи кодеин, предаде Интерфакс.

Иванов смята, че ситуацията с наркоманията в Русия е станала толкова остра, че трябва да бъде обсъдена на специално заседание на Държавния съвет.

Той отбеляза, че е дошло време за обсъждане на най-високо равнище с участието на всички региони на Русия на мерки за намаляване търсенето на наркотици.

По официални данни в момента в Русия има 2,5 милиона наркомани. Повечето от тях са хероинозависими. Други 3 милиона души употребяват други наркотици - 2,5 милиона пушат хашиш и марихуана, 500 000 предпочитат синтетичната дрога от Европа.

По данни на службата, отговаряща за борбата с дрогата, почти целият хероин идва в Русия от Афганистан през страните от Централна Азия.

По данни пък на ООН през последните години в Русия десет пъти са се увеличили наркоманите, употребяващи хероин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase