Снимка: БГНЕС
fallback

Интерпол издаде заповед за арест на австралиеца Джулиан Асандж, основател на сайта WikiLeaks, който е специализиран в публикуването на секретна държавна информация, съобщи АФП.

Интерпол издаде червена бюлетина за задържането на Асандж, съгласно която страните членки на организацията са длъжни да арестуват заподозрения при появата му на тяхна територия.

Ако предполагаемият престъпник бъде задържан, той трябва да бъде екстрадиран в страната, по чиято инициатива е издадена заповедта. В случая с Асандж това е Швеция, която вече издирва основателя на  WikiLeaks по подозрения в изнасилване и сексуално посегателство.

Oще по темата

Шведските правоохранителни органи се заинтересуваха от 39-годишния Асандж през август 2010 г. Тогава му бяха повдигнати обвинения в изнасилване и сексуално посегателство. По-късно обвинението в изнасилване беше снето.

На 18 ноември Швеция обяви програмиста за международно издирване и поиска от Интерпол  да съдейства за задържането на предполагаемия насилник. Според някои данни Асандж се намира в Лондон.

Самият Асандж категорично отхвърля обвиненията. Според него наказателното преследване е свързано с дейността на сайта WikiLeaks, който през втората половина на 2010 г. публикува редица документи, които компрометират правителството на САЩ.

По-специално обществено достояние станаха секретни материали от военните кампании в Афганистан и Ирак, а също конфиденциална кореспонденция на американски дипломати. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Mango

преди 13 години

Ами, нищо чудно да е приел исляма и да се укрива в Анадола,Пакистан,Йемен,Иран и други подобни *** халифати,шерияти и шеитанати.Само там е позволено, да се гавриш сексуално все още със сестра си,първа братовчедка или с 8-годишни момиченца!

58

Анонимен

преди 13 години

Евреин значи ***

57

Плюшкин

преди 13 години

Евреин значи "хитър". Да не мислиш, че само ти си такъв? Толкова змии има по света, че не им знаем броя? А моят котак е по-хитър от теб, защото върви като синджир отздаде ми и само мечи да яде. И понеже е готин, как да му откажа? Станал е като овен. Ти си хитър, но твоите хора са още по-хитри от теб, затова и ти си овне като мен.

fallback