Снимка: БГНЕС

Действията срещу разпространяването на холерата в Хаити са  „неадекватни”, обави хуманитарната организацията Лекари без граници. До момента заразата отне живота на 1200 души.

Въпреки присъствието на редица хуманитарни организации в страната, не са били задоволени най-спешните нужди при възникването на епидемията.

От мисията на Лекари без граници, през която вече са минали 16 500 пациенти, поискаха по-ефективни действия от „други организации”.

В изявление на ръководителя на екипа в Хаити Стефано Занини се казва, че е необходима спешна помощ за лекуването на болните и за превантивни мерки.

„Няма време за срещи и дебати. Сега трябва да се действа”, се казва в изявлението.

Преди холерата е била непозната в Хаити, затова трябва да се обяснява на хората, че тя може да се лекува и трябва да търсят медицинска помощ.

Още по темата

Хлорирана вода, сапун и подходящ начин за събиране на боклуците също са в списъка на най-необходимото.

Междувременно ООН призова да спрат бунтовете в страната, които избухнаха заради епидемията.

Ръководителят на мисията на Световната организация в Хаити Едмон Муле заяви, че протестите на хората, които обвиняват контингента на ООн за разпространяването на болестта, са пилеене на време и струват човешки животи.

ООН се оплаква също от бавното събиране на международни помощи за страната. До момента организацията е получила едва 5 милиона от поисканите преди седмици 164 милиона долара за справяне с епидемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase