Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейски служители водят преговори за продължаване на потока на газ през ключов тръбопровод от Русия през Украйна, докато се надпреварват да предотвратят войната на Москва да навреди на енергийните доставки на континента.

Европа се опита да се откаже от руския газ, но няколко източноевропейски държави продължават да го получават чрез тръбопровод, който пресича Украйна. Споразумението, което обхваща този транзит, изтича в края на тази година. И с бушуващата война повечето наблюдатели на пазара очакват газът най-накрая да спре.

Но представители на европейски правителства и компании разговарят с колегите си в Украйна за това как да запазят притока на газ през следващата година, според запознати с въпроса, които отказаха да бъдат назовани, тъй като преговорите не са публични. Един от вариантите, който се обсъжда, е европейските компании да купуват и инжектират газ от Азербайджан в руски тръбопроводи, насочени към Европа, според някои хора. Подобно споразумение би позволило на Европа да избегне неудобството да купува руски газ в момент, когато се опитва да намали приходите на Москва.

Идеята набира скорост, тъй като става ясно, че Украйна би била съгласна на такова решение. Приходите от транзит възлизат на около 1 милиард долара през 2021 г. — осигурявайки решаващо финансиране за опустошената от войната икономика. Съществуват също опасения, че неизползваните тръбопроводи могат да се превърнат във военни цели или да изпаднат в неизправност, а възстановяването им ще е скъпо.

„Има два фактора, които винаги трябва да помним“, каза Олексий Чернишов, главен изпълнителен директор на украинската държавна Нафтогаз, пред Bloomberg News в понеделник. „Първата е, че Украйна има невероятна инфраструктура за транзит и съхранение на газ, която трябва да се използва, и Украйна е предразположена да използва тази инфраструктура, защото тя носи много предимства.“

Той изключи всякакви планове, които включват работа с руския "Газпром", и каза, че доставянето на газ от Азербайджан „може да има бъдеще“.

Азербайджанската държавна енергийна компания Socar не отговори на искания за коментар. Министерството на енергетиката в Баку, което многократно се опитваше да увеличи износа за Европа, не можа веднага да коментира. Руското правителство и "Газпром" не отговориха на искания за коментар.

План за използване на азерски газ на теория би могъл да бъде от полза за Русия, ако бъде създаден като суап, който позволява на Москва да изпраща своя газ другаде. Русия се бори да намери достатъчно нови клиенти за горивото, тъй като инфраструктурата ѝ е създадена да снабдява Европа, а Китай води трудни преговори. Идеята за суапове не е чужда на пазарите на петрол и газ и се използва, когато не е възможно физически да се достави гориво от едно място на друго. Азербайджан вече използва своя тръбопровод за Европа с пълен капацитет.

Преговори

Преговорите са в ранна фаза и хората, запознати с въпроса, очакват решения едва към края на тази година, когато крайният срок - и началото на европейската зима - ще добавят натиск. Много подробности все още трябва да бъдат изяснени и не е ясно, че сделката ще бъде сключена. Развитието на бойното поле също може да бъде фактор.

Словакия е една от ключовите страни, които биха могли да се възползват от подобна сделка, а премиерът Робърт Фицо говори за възможността миналия месец след пътуване до Азербайджан, без да предоставя подробности.

„Сега зависи от преговорите между компании като руския "Газпром", азербайджански, украински компании и други, за да се договорят икономически и ценови условия“, каза той пред репортери през май. „Ако го направят, Словакия може да внася газ от Азербайджан, като част от него остава в Словакия, а друга част преминава към други страни.“

Русия все още доставя около 15 милиарда кубически метра газ за Европа годишно, главно за Словакия и Австрия, където Русия все още е доминиращ доставчик. В Австрия руският газ покрива повече от 80% от австрийското потребление за пет поредни месеца. Европа също внася руски LNG с кораби и въпреки честите дебати дали трябва, никога не е санкционирала руски газ.
 

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase