Снимка: БГНЕС
fallback

Цената на гумите, гумените ръкавици и презервативите може да нарасне с 65% поради дефицита на естествен каучук, съобщава Financial Times.

Дефицитът е резултат на лошото време и силните дъждове в страните от Югоизточна Азия – главния регион за добив на каучук.

Котировките на естествения каучук в Банкок миналата седмица достигнаха 4,05 долара за килограм, пише вестникът. До абсолютния максимум от април остават само 5 цента.

Най-големите в света производители на гуми – Bridgestone, Michelin, Goodyear и Continental, още през тази година вдигнаха цените с 5-15% и обещават по-нататъшно повишаване.

Така например Continental планира през следващата година да увеличи цените на гумите с 5%.

Производителите на презервативи през миналата година също повишиха цените на своите продукти с 10-20% и предупредиха за нарастване на цените в бъдеще. 

Най-големият в света производител на гумени ръкавици – компанията Malaysia's Top Glove, също беше принудена да вдигне цените, за да запази бизнеса си, пише NEWSru.

Анализаторите прогнозират, че ще се запази високото ниво на цените на гумите в близко бъдеще, тъй като търсенето на продукти от каучук ще нараства.

Експерти от JD Power предполагат, че продажбите на леки автомобили в света през тази година ще нараснат с 10,5%, а компанията Pirelli съобщи, че търсенето на нейни гуми за товарни автомобили е нараснало над 1,5 пъти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

Мен

преди 13 години

Вместо да се вдигат цените на презервативите, трябва да се изтрепат няколко милярда кърлежи, който се въдят като мишки и смучат кръвта на истинските хора.Визирам - ***, арабели, черни маймуни, мюслими всякакви, паките, индита, чайници, майници и лайняйници...

98

ринго

преди 13 години

горката земя ще се пренасели съвсем...

97

Пуфа

преди 13 години

Вторта употреба презервативи е по-рискова от дрехите, според мен. Ако има незабележима дупка, последиците се забелязват след 2-3 месеца. А ако скъсаш гащите, веднага!

fallback