Снимка: БГНЕС

Руските медии нашироко обсъждат информацията, че бившият кмет на Москва Юрий Лужков бил подал документи за британска виза.

Според съобщенията в руския и британския печат миналата седмица Лужков лично е отишъл в посолството на Великобритания в Москва, чакал е на опашката, попълнил си е документите и е дал пръстови отпечатъци.

ВВС не успя да получи нито потвърждение, нито опровержение на тези твърдения. Британските посолства и имиграционните власти в подобни случаи никога не коментират конкретни лица.

Дори и Юрий Лужков да е решил да посети Лондон, това не означава, че има намерения да остане там завинаги.

Близкият приятел на Лужков – певецът Йосиф Кобзон, нарече глупост слуховете за възможно емигриране.

Още по темата

Юрий Михайлович е руски патриот и дори и да е обиден на държавата, никога няма да напусне страната ни, каза Кобзон.
 
Наблюдателите обаче откриват в тази история интересен исторически и хуманитарен аспект.

Фактът, че руският политик се е обърнал точно към британските власти, може да учуди малцина – неминуемо изплуват имената на Михаил Бакунин, Александър Херцен, социалдемократите от началото на ХХ век и изобщо цялата история на руската политическа емиграция.

Руски бизнесмени и политици, оказали се вече – често не по своя воля, на брега на Албиона, обясниха за ВВС какво ги е накарало да търсят убежище точно там.

„Мисля, че е важно убеждението, че британското правосъдие е самостоятелна власт, отделна от изпълнителната власт, и затова всички решения за убежище се взимат въз основа на състезание между страните. Когато хората трябва да избират между живота и смъртта, те търсят правна защита точно там, където тя се осигурява най-пълно. В това отношение Великобритания е единствената страна в света, в която правосъдието не се разменя за привнесени обстоятелства“, заяви за ВВС Борис Березовски.

Бизнесменът и политик, който преди седем години получи политическо убежище във Великобритания, заяви, че от собствен опит знае какво означава да изпаднеш в немилост в Русия и е готов да помогне на Лужков и на съпругата му Елена Батурина с пари, ако не им достигат за британски адвокати за политическо убежище.

„Не съм готов да си сътруднича с него, готов съм да помогна, но това не означава сътрудничество“, допълни Березовски.
През последните години от президентството на Борис Елцин Лужков и Березовски бяха политически опоненти. Наблюдатели оцениха предложението за материална помощ за съперника на Березовски като насмешка.

Координаторът на групата „Акция 31“ в Лондон Андрей Сиделников също е убеден, че всички тези хора ги привлича преди всичко независимостта на британския съд.

„Не мисля, че Юрий Михайлович е заинтересован от политическо убежище. Засега не знаем дали той иска просто да дойде тук или има по-далечни планове да се установи в страната“, каза Сиделников за ВВС.

„Великобритания е най-свободната и толерантна страна в Европа и тук добре помнят онзи случай, когато тези принципи бяха нарушени – имам предвид предаването на казаците на Краснов на болшевиките след Втората световна война. Тогава бяха направени изводи, които са отразени в законите, които свято се спазват“, каза за ВВС чеченският опозиционер Ахмед Закаев.

Трябва да се отбележи, че и Закаев, и Березовски, и останалите руски граждани, получили убежище във Великобритания, са успели да докажат пред съдебните власти, че в родината си са реално заплашени от политическо преследване.

Не е известно дали Лужков ще поиска да тръгне по този път, дали в Русия за него съществува опасност и най-главното – как британските власти ще възприемат неговата молба, ако такава последва.

На Запад Юрий Лужков има репутацията на политик, който пренебрегва правата на човека – преди всичко поради многократните забрани за провеждане в Москва на опозиционни митинги и гей паради.

Освен това тези дни стана известно, че руският бизнесмен и собственик на лондонския вестник „Индипендънт“ Александър Лебедев се е обърнал към британските власти с молба да бъде разследвано заявеното от бизнесмена Шалва Чигирински, който живее в Лондон, че през 2004 г. е бил принуден безвъзмездно да предаде на структури, контролирани от съпругата на Лужков Елена Батурина, 50% от свой бизнес в Москва в замяна за помощ от страна на кмета за разрешаване на административни въпроси.

Искът на Чигирински в момента се разглежда в британски съд.

Освен това според руските медии срещу Лужков пред британското правосъдие могат да се оплачат и жителите на „Речник“, чиито къщи бяха срутени по решение на московското кметство през февруари тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase