Дмитрий Медведев и Рамзан Кадиров. Снимка: БГНЕС

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че не иска независимост на Чечения от Русия, а мечтае през 2012 г. президент на страната отново да стане неговият кумир Владимир Путин.

„Бих искал той да бъде президент цял живот. Аз много го обичам, както мъж обича мъж“, призна Кадиров в интервю за списание Newsweek.

Кадиров определи като свои лични врагове онези „нехора“, които критикуват Путин. „Той е човек на думата: той донесе мир на Чечения. Ние бяхме в ръцете на бандитите и алкохоликът Елцин ни бомбардираше“, припомни президентът на Чечения. Кадиров заключи: „Докато Путин ме подкрепя, аз мога да направя всичко, Аллах акбар!“.

Кадиров обясни, че иска пълна свобода за борба с бандитите – „враговете на народа и на исляма“.

По думите му да се победи тероризмът без религията в Чечения ще е невъзможно. Затова той полага най-активни усилия за възраждане на исляма в републиката, като във финансирането на този процес участват мнозина – от самия Кадиров и неговите приятели до бизнесмени и Москва, която осигурява парите за заплати на мюфтиите.

Запитан как би искал да изглеждат чеченките, Кадиров казва: за да отиде в рая, мюсюлманката трябва да покрива косите и ръцете си, да носи дълга пола, да пости, да ме моли и да бъде предана на мъжа си. „Мечтата ми е всички чеченки да носят забрадки“, допълва той.

Кадиров каза още, че в престъпността в Чечения е най-ниската от цяла Русия – и това е благодарение на исляма. „Благочестивият мюсюлманин мисли преди всичко за утрешния ден. Той може да открадне кола, но знае, че ще отговаря за това на небето“, размишлява чеченският лидер.

Кадиров категорично отхвърля идеята за независимост на Чечения. „Независимостта няма да ни донесе нищо освен беди. Аз не искам независимост на Чечения от Русия“, заявява той.

Западните медии обаче отбелязват, че в много отношения Кадиров действа въпреки руското законодателство – по-специално, опитвайки се да насажда законите на шериата в Чечения, пише NEWSru. Или друг пример – той публично одобри многоженството, което категорично е забранено в Русия, и нарече жените собственост на техните мъже, писа по-рано The Sunday Times.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase