Снимка: myspace.com
fallback

Календарът на маите не завършва на 21 декември 2012 г., а поне 60 дни по-късно. Такива изводи е изложил ученият Жерардо Алдана от Калифорнийския университет в книгата си „Календари и години II: Астрономията и времето в Древността и Средновековието“, пише порталът Discovery News.

Маите, живели на територията на Централна Америка до второто хилядолетие пр.н.е., разработили собствена календарна система, основана на астрономически събития (маите били изкусни астрономи). Един от създадените от тях календари, обхващащ по-дълъг период от време (дълго броене), бил последният – в него се съдържат само 5126 години. Дългото броене започва през 3114 г. пр.н.е. по Григорианския календар.

Oще по темата

Календарът на маите не може изцяло да бъде съотнесен към Григорианския календар и учените са разработили няколко корелационни алгоритъма. В най-популярния от тях се използва т.нар. константа GMT (GMT constant) – корелационен фактор, наречен така по инициалите на работещите върху него учени.

За изчисление на константата GMT учените се ориентирали върху случили се в древността астрономически събития, документирани както от маите, така и от жителите на Стария свят.

В своята книга Алдана прилага доказателства, че едно от тези събития е интерпретирано невярно. Според учения това, което създателите на константата GMT описват като изгрев на Венера, в действителност е могло да бъде падане на метеорит. Ако предположението на автора се окаже вярно, то разминаването между календара на маите и Григорианския календар е поне 60 дни.

Независимо дали ще бъдат потвърдени изводите на Алдана, или не, самите маи не са споменавали, че краят на календара им съответства на края на света. Освен това някои учени смятат, че дългото броене е било циклично – след завършването на един цикъл започва следващият, пише Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

асан

преди 13 години

маите и всички дето талкуват календара им да вземат да си го заврът далбоко в ***.

77

В

преди 13 години

Според маите всяка година е края на света, ай стига с тоя простоии.. който няма работа мисли за глупости, а останалите я четат... аз видях само заглавието.. :)По добре пишете за затлачените корита на реките и дупките по пътишщата, защото след някой друг ден ще започнат яките дъждове и България пак няма да е подготвена!

76

бай Петко

преди 13 години

Тоя май не си е купил място на Луната, или ако е платил сега чака нотариален акт от някой нашенец, емигрирал в щатите. *** !!!!!

fallback