Снимка: БГНЕС

В Китай се провежда годишният конгрес на управляващата Китайска комунистическа партия. Една от основните теми в неговия дневен ред е икономическата стратегия за следващата петилетка.

Програмата на форума не е огласена, но според информацията в китайските медии властите се надяват да стимулират икономическия ръст чрез повишаване на търсенето на стоки, произведени в Китай.

Анализаторите ще проследят също така за евентуални знаци за това дали е определена кандидатурата за следващия ръководител на Китай, който трябва да заеме най-висшия държавен пост през 2012 г., пише ВВС.

Конгресът се провежда на фона на активното обсъждане на ситуацията с правата на човека в Китай, като засилване на вниманието към тази тема има не само в чужбина, но и в самата страна.

В началото на тази седмица група ветерани от Китайската комунистическа партия излязоха с обръщение, в което призовават да бъде прекратено ограничаването свободата на словото. Подобни прояви са изключително редки в Китай.

В документа китайската система за цензура се определя като позорна.

Освен това премиерът Вън Цзябао се обяви наскоро за промени в политическата система.

„Без политически реформи Китай може да изгуби това, което постигна чрез икономическите преобразувания“, заяви той през август.

Още по темата

На международно равнище проблемът със спазването правата на човека в Китай отново се оказа в центъра на засилено внимание след присъждането на Нобелова награда на китайския дисидент Лиу Сяобо, който излежава 11-годишна присъда.
 
Доколко активно ще се обсъждат политически реформи на настоящия конгрес, засега не е ясно.

В обсъждането на икономическите планове за следващите пет години според китайските медии ще се включи и държавният глава Ху Цзинтао.

През последните години Китай постигна големи икономически успехи, на първо място за сметка на износа.

Кореспондентът на ВВС в Пекин съобщи, че сега властите искат да намалят нарастващата пропаст в доходите на бедните и на богатите с цел да не се допускат социални сътресения, каквито имаше по-рано.

Това е важно най-вече, защото каквито и да са прояви на нестабилност поставят под съмнение авторитета на властите, посочва кореспондентът Мартин Пейшънс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase