Снимка: БГНЕС

Големи са шансовете Спаска Митрова да си върне настойническите права върху детето при повторното съдебно дело, пише „Утрински весник“.

Ще стане ли съдбата на едно 4-годишно дете колатерална щета на висшите държавни интереси на република Македония? Такива съмнения има Воислав Савич от Гевгели, който се опасява, че на неговия гръб и на гърба на дъщеричката му Сузана неговата родна държава ще подобрява македонско-българските отношения и ще гради имидж на правова държава.
 
Тъй като македонската държава очевидно бърза по-скоро да бъде приключен случаят „Спаска Митрова“ и с това да сложи край на приказката за ужкимското лишаване от права на самотната майка от Гевгели, която нашият източен съсед обяви за „жена на годината“ и за синоним на „дискриминационната политика на Македония към българите“. До някоя нова Спаска Митрова, Мирослав Ризински или някой трети, пише изданието.

Воислав е убеден, че мълчешком и без голям шум се подготвя теренът за драматичен обрат в съдебния спор и и че ще изгуби 3,5-годишната правна битка за настойничеството с бившата си съпруга, тъй като срещу себе си има една цяла система, държава, агресивна пропагандна машина.

За петък, 15 октомври е насрочено заседание в съда в Гевгели, на което трябва да бъде произнесена новата присъда за настойничеството, след като през март тази година същият съд се произнесе в негова полза.

До новия съдебен процес се стигна след експресно решение на Апелативния съд в Скопие, който прие жалбата на Митрова.
Воислав Савич не съжалява, че през всичките тези години е посветил толкова време, вложил е енергия и е похарчил пари, но постепенно започна за губи доверие в институциите.

„Нямам намерение да прекарам и следващите пет години по съдилищата. Виждам накъде отива целият случай. Тази битка ми беше наложена и аз не я исках. Исках само като родител да гледам детето си. Но изглежда, че за експертите, за съдиите не е важно това, че от години моята бивша съпруга нарушаване закона. Детето започна да живее в нормална среда и да се социализира. Боя се, че сега с промяната на настойничеството тя ще заведе детето ми в България“, обяснява Воислав.

Той казва, че не възнамерява да се яви в съда при постановяването на присъдата и ще предприеме радикални мерки, без да уточни какви.

Още по темата

„Призовавам всички онези, които взеха българско гражданство, за всичките си проблеми да търсят помощ от нашия източен съсед, защото това очевидно работи. Мен моята държава не иска да ме защити, макар че спазвам законите и почитам институциите“, допълва той.

Въпросът е дали новата присъда ще бъде край на този случай, който започна като банална семейна разправия, а завърши като международен скандал с огромни размери. Случай, за който посредничиха дори президентите на двете държави след решението на съда в Гевгели да осъди на три месеца жената, която не спазваше законите. Или това ще бъде ново начало? Ако например северната съседка (Сърбия) не реши да застане в защита на сърбина от Гевгели Воислав Савич, заключава „Утрински весник“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase