Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите на Русия Алексей Кудрин в изложението си пред международен инвестиционен форум нарече борбата с корупцията „главното зло“.

Той каза това в отговор на въпрос на представителка на международен фонд за влиянието на отстраняването на Юрий Лужков от кметския пост в Москва върху инвестиционния климат в страната.

 „Не съм в течение на тези действия, но като цяло искам да кажа, че смятам, че борбата с корупцията днес е главното зло“, цитира думите му „Деловой Петербург“.

Аудиторията отговори със смях и аплодисменти.

Алексей Кудрин се усмихна и се поправи: „Исках да кажа, че корупцията е главното зло и борбата с него е основна задача на правителството и президента“.

NEWSru припомня други забавни грешки в речи на политици.

Говорейки за резултатите от работата си като президент, Владимир Путин каза: „През тези осем години аз блъсках като роб на галера, от сутрин до вечер“. Както и повечето фрази на Путин, и тази е еклектична: на руски език няма устойчиво словосъчетание „блъскам като роб на галера“, може да се трудиш, да гребеш като роб на галера, а използваният глагол „пахать“ (блъскам, бачкам) на простонароден език означава „да работиш много тежка работа“.

Наскоро пък бившият френски правосъден министър, понастоящем евродепутат, Рашида Дати обърка инфлацията и фелациото. „Виждам, че някои (чуждестранни инвестиционни фондове) се надяват на 20-25% възвръщаемост в момент, когато фелациото е близо до нулата“, каза в ефир Дати.

С езиковите си грешки редовно развеселяваше и Джордж Буш-младши в качеството си на президент.

Говорейки за ситуацията в Ирак, той каза: „Изисква се време, за да се възстанови хаосът“.
 
Друг път пък президентът на САЩ заяви: „Откровено казано, преподавателите са единствената професия, представителите на която преподават на децата ни“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase