Снимка: БГНЕС

В Колумбия са унищожени 22-ма бойци от ляворадикалната групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Това съобщи ВВС, като се позова на военните.

Сблъсъкът с бунтовниците е станал в департамента Путумайо в югозападната част на страната, близо до град Сан Мигел, намиращ се недалеч от границата с Еквадор.

Самолети на ВВС на Колумбия са нанесли въздушен удар срещу лагер на бунтовници в джунглата. След това командоси са извършили десант в района на бойните действия.

През септември в същия район осем полицаи бяха убити от бунтовниците.

По думите на президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос военните са нанесли най-големия в последно време удар срещу ФАРК. Той издаде заповед тези операции да продължат и да не се започват преговори с бунтовниците. Освен това Хуан Мануел Сантос благодари на правителството на Еквадор за помощта в борбата с бунтовниците по границата.

Бунтовниците от ФАРК възобновиха активната си терористична дейност в началото на август 2010 г., когато новият президент на страната встъпи в длъжност. Само през този месец в резултат на техните действия загинаха над 40 души от колумбийските спецслужби.

Хуан Мануел Сантос отказва да води преговори с бунтовниците, докато те не освободят всички заложници и не прекратят нападенията.
 
През 2008 г., когато президент на Колумбия беше Алваро Урибе, колумбийските военни нахлуха на територията на Еквадор при спецоперация за унищожаване на лидера на ФАРК Раул Рейес, припомня Lenta.ru. Между двете страни възникна конфликт, който скоро беше разрешен по мирен път. По онова време Хуан Мануел Сантос беше министър на отбраната на Колумбия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase