Антияпонски протести в Китай. Снимка: БГНЕС
fallback

Тонът между Япония и Китай около продължаващия арест на капитана на китайски риболовен кораб се изостри.

В неделя японски съд постанови арестът на 41-годишния капитан да бъде удължен с още десет дни до 29 септември. Китайското външно министерство заплаши по този повод със „сериозни ответни мерки“.

Пекин иска незабавно и безусловно освобождаване на мъжа. За шести път за по-малко от две седмици японският посланик беше извикан във външното министерство в Пекин.

„Създаденият от японската страна инцидент навреди сериозно на отношенията ни“, заяви заместник-министърът на външните работи на Китай Ванг Гуангя, цитиран от агенция „Синхуа“.

Като реакция на решението на японския съд Китай прекрати двустранните контакти в редица области. Засегнати са връзките на ниво провинции и министерства. Освен това е прекъснат проект за увеличаване на полетите между двете страни и е отказана среща, на която трябвало да бъде обсъдена търговията с въглища.

Китайският риболовен кораб беше засечен на 7 септември от японски военен кораб близо до необитаема верига острови, към които двете страни, а също и Тайван, имат претенции. В региона има четири китайски газови находища, но Токио твърди, че източниците за тях се намират в японски териториални води.

С изключение на капитана останалите 14 членове от екипажа на риболовния кораб бяха върнати в Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

На ка мура

преди 13 години

Няма да се карат дълго, защото имат много взаимноизгодни интереси! Тая патаклама е своего рода прах за пред света и широките народни маси, та хем избирателите в Япония да са доволни от своите вождове, хем китайците да си уважават партията "народна", а иначе китайците и японците тайно си пивкат чайчето и сакенцето! Голям сценарии си спретнаха! Аз като чистокръвен българин много не вярвам на острия език между двете страни, защото ми се види много остър!

25

huki

преди 13 години

eto edin udoben moment i pretekst za otveten udar nad yaponskata imperiya! Kitay ima da si vru6ta!!

24

Anunnakin

преди 13 години

Ха,китайците ,японците са едни и същи и въпреки това имат проблемите каквито цял свят има ,а имено териториален .Това е най-най проблем на днещния свят ,религиите са само предпоставки . ьПП:Териториата си е необходимост , па, кой що ще да говори .

fallback