В съдебната зала в САЩ Аня май не изглежда особено секси. Но иначе... Снимка: БГНЕС

Благодарение на феноменалното си тяло и знойния си чар Анна Чапман е покорявала лесно американци, уверява списание The Details в тазгодишния си октомврийски брой.

„Те и до днес твърдят, че са преживели с нея нещо специално“, пише кореспондентът Джеф Гординиер.

В началото на януари 2010 г. Анна и Бил – „почти 40-годишният управляващ сайта за недвижими имоти PropertyShark, спортен тип, много прецизен, целеустремен бивш морски пехотинец“, се наслаждавали на красивия живот в Лас Вегас.

През юли същата година Бил Станифорд е разпитан от агенти на ФБР, които се заинтересували дали не е разкрил на Анна някакви държавни тайни.

Според изданието красотата на Чапман е сразила много мъже. „Скоро след ареста група познати на Анна мъже се събрали в бар в Манхатън, за да споделят историите си и да се оплачат взаимно. Един от мъжете попитал: „Е, кой я е чукал?“ Вдигнали се няколко ръце“, пише в статията.

Чапман е имала опияняващ ефект върху мъжете, уверява списанието, като се позовава на нейни познати. 

„Тя умееше да се облича много добре – влизаше в стаята като класическа кинозвезда, която слиза по величествени стъпала“, се казва в статията.

По данни на изданието Чапман не се е стараела да разсее слуховете за своето богатство.
 
„Тези, които са в течение, казват, че в леглото тя е опитна като куртизанка, еднакво изобретателна и енергична“, пише изданието.

Флиртувала е подсъзнателно, уверява списанието.

Нейният приятел – моделът Денис Хирд (той твърди, че в отношенията си с Чапман не е отишъл по-далеч от флирта), казва: „Тя беше истинска съблазнителка. Леки докосвания на ръцете. Шепот. Умело използваше своята женственост, за да получава информация“. „Трудно е да се каже каква информация е получавала“, отбелязва изданието.

Един от най-близките приятели на Чапман – 40-годишният промоутър, актьор и продуцент Ръсел Терлицки, казва: „Вярвайте ми, прекарвах с нея по две вечери седмично. Към никаква информация не се стремеше. Пиеше шампанско, водка, текила“.

Терлицки е женен и казва, че не е имал романтични отношения с Чапман.

„Както и останалите, Терлицки казва, че Чапман е умеела виртуозно да завързва познанства с нужните хора“, пише списанието.

„Никога не изглеждаше като че тя се старае да научи нещо. Когато общувахме, тя винаги ми се струваше честна и пряма“, отбелязва той.

„Бил Станифорд е бил очарован веднага щом като я видял. Някакъв клиент завел Аня на делова вечеря в PropertyShark и въпреки наученото от морската пехота и инстинктивната си способност да се концентрира при трудни обстоятелства, Станифорд открил, че губи разума си в нейно присъствие“, се казва в статията.

Не минал и ден и Станифорд я поканил на вечеря, Чапман се съгласила веднага. Тя беше не само красива, но и умна, отбелязва Станифорд.

Според твърденията на списанието Станифорд е имал бурно минало: приемал е наркотици, бил е изключен от няколко елитни частни училища.

„Той се спаси да не падне до дъното, след като беше завербуван през 1991 г. в морската пехота, което означава потапяне в дебри на разузнавателните служби. Той е работил в Панама и е събирал информация за Никарагуа, Колумбия, Перу“, се казва в статията.

По думите на Станифорд той не е можел да споделя подробности за работата си дори пред служителите на ФБР на разпита – не е имал право.

Станифорд се е срещал с Анна три месеца, но скоро след пътуване в Лас Вегас у Станифорд се появило усещането, че Чапман не е създадена за емоционална близост. Те се разделили и само понякога си пишели по мейла.

За ареста на Чапман Станифорд научил по телефона от основателя на фирмата, в която работи.

„Станифорд отговори, почти без да се замисля: „Тогава съм длъжен да я измъкна на свобода“, пише списанието.

Отначало Станифорд решил, че Чапман е арестувана поради недоразумение. На следващия ден той открил, че счетоводството във фирма, с която той си сътрудничил, от дълго време се водело от Синтия Мърфи, другата предполагаема шпионка.

„Веднага разбрах, че съм бил следен“, казва Станифорд.

Той е убеден, че не е споделял с Чапман важни подробности за работата си в разузнаването, но отбелязва, че тя се е интересувала от отношението му към Америка и курса на САЩ.

Станифорд обаче признава, че не помни с лошо Чапман. „Жал ми е за нея. Изобщо не ми е ясно защо. Просто имам усещането, че е била използвана“.

Станифорд е готов да се закълне, че Чапман не е преминавала формална подготовка в школа за шпиони.

Той отбелязва също, че в разузнаването се е занимавал със същото, с което и тя – служел е на страната си.

Дори пред лицето на убедителните доказателства, че са си имали работа вероятно с аферистка от световна класа, приятелите на Чапман от Манхатън с радост признават, че продължават да общуват с нея по електронната поща и искат да правят общ бизнес с нея. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase