Снимка: БГНЕС
fallback

Гладуващите хора по света са намалели за първи път от 15 години насам с 98 милиона души от рекордния показател през миналата година и сега възлизат на 925 милиона души, се казва в разпространен във вторник доклад на Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО).

Намаляването на гладуващите в света с 9,6%, което се регистрира едновременно с увеличаване на населението на планетата, до голяма степен е резултат на мерките в областта на продоволственото обезпечаване, предприети в Китай и Индия, като се има предвид, че 40% от страдащите от глад според доклада живеят точно в тези страни.

За намаляването броя на гладуващите са спомогнали и благоприятната икономическа ситуация през 2010 г., и по-специално в развиващите се страни, както и започналото от 2008 г. намаляване на международните и вътрешните цени на храните.

Според ФАО въпреки намаляването броя на гладуващите в света от рекордните 1,023 милиарда души през миналата година числото си остава „неприемливо голямо“ и много над зададените цели на организацията за намаляване на този показател към 2015 г.

„Когато на всеки шест секунди умира дете поради проблеми, свързани с недояждане, гладът си остава главната трагедия на света“, каза на пресконференция в петък генералният директор на организацията Жак Диуф.

Почти всички гладуващи живеят в развиващите се страни: около 578 милиона души в Азия и Тихоокеанския регион, 239 милиона в екваториална Африка, 53 милиона в Латинска Америка и страните от Карибския басейн, 37 милиона в Близкия изток и Северна Африка и едва 19 милиона в развитите страни, пише РИА Новости. 

Две трети от населението, което постоянно изпитва глад, живеят в Китай, Индия, Бангладеш, Индонезия, Пакистан, Демократична република Конго или Етиопия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 13 години

дарвин *** се ръководи по талмуда, също както всички други злодеи ционисти!всички са равни, но те (егалитарситите) са по (даже най-!)-равни!според талмуда, вчиски не-евреи са гаи (роби) и трябва да бъдат убити по най-жесток начин.четете повече, преди да дрънкате и плямпате глупости! никой не праща телеграма за да бъде роден, нито си избира родителите! първото право на всеки роден, е да ЖИВЕЕ!

25

ИЦО

преди 13 години

Лошото е трета световна война

24

ИЦО

преди 13 години

Гладуващите по света са 925 милиона души. И 1 милион в БГ това прави 926 милионаА тези който живеят в лукс с 999 милиона.Останалите 5 милярда скоро ше огладнеят и те и предстои лошото.

fallback