Реджеп Таип Ердоган и съпругата му Умине Ердоган. Снимка: БГНЕС

58% от избирателите в Турция одобриха на проведения в неделя референдум пакет от промени в конституцията, които ще доведат до преструктуриране на съдебната система и ще ограничат влиянието на армията, заяви турският премиер Реджеп Ердоган.

"Предварителните резултати сочат, че промените са били одобрени от около 58% от избирателите, като избирателната активност е била между 77 и 78%", заяви Ердоган в централата на неговата партия в Истанбул.

"Преминахме историческа граница по пътя към развита демокрация и върховенство на закона", допълни турският премиер под аплодисментите на поддръжници на неговата проислямистка партия на справедливостта и развитието. 

Правителство заяви, че намеренията му са да приведе конституцията в съответствие със стандартите на ЕС.

Одобрените на референдума поправки ще засилят властта на ислямско-консервативното правителство и ще ограничат влиянието на армията и на светските среди.

Поправките засягат правомощията на парламента на Турция, съдебното законодателство и редица други въпроси, както и въвеждат отговорност за подготовка на въоръжен преврат.

Опозиционните партии не подкрепиха реформите и призоваха избирателите да гласуват против тях.

В ЕС посрещнаха с одобрение новините за резултатите от преброяването на гласовете, но отбелязаха, че възможното засилване на влиянието на държавата върху съдебната система предизвиква опасения. 

„Както вече сме подчертавали през последните месеци, тези реформи са стъпка в правилната посока, защото засягат редица дългогодишни приоритети в усилията на Турция за пълно покриване на критериите за членство в ЕС“, се казва в изявление на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона с Редежеп Ердоган, за да го поздрави.

Президентът на САЩ „е признал, че силата на демокрацията в Турция се е отразила в резултата от референдума“ според изявление, разпространено от Белия дом.

Външният министър на Германия, която е основният противник на пълноправното членство на Турция в ЕС, заяви, че гласуването е било критично за желанието на Турция да се присъедини към съюза.

„Дискусията в обществото за конкретния баланс във властта в страната трябва да бъде приета с поздравления“, заяви Гуидо Вестервеле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase