Снимка: БГНЕС

Евродепутатите поискаха Франция да прекрати веднага депортацията на роми. Остра резолюция, подкрепена от 337 депутати, изисква Европейската комисия и правителствата на страните членки да вземат сериозни мерки за интеграция на ромите, които в голямата си част живеят в бедност.

245 депутати гласуваха „против“ резолюцията.

В нея парламентът „изразява своята дълбока загриженост по повод мерките, взети от френските власти и властите в други страни членки по отношение на ромите, водещи до тяхното експулсиране“ и „настоява тези власти веднага да спрат депортирането на роми“.

Преди дни Италия поднови разрушаването на незаконни ромски лагери около Милано и Рим. Преди две години Италия депортира десетки роми при мащабна операция.

ЕП също така е „дълбоко възмутен от късната и слаба реакция на Еврокомисията“ по повод депортациите.

Освен това евродепутатите са „сериозно загрижени от провокативната и откровено дискриминационна реторика, характеризираща политическото говорене по време на репатрирането на ромите“, което давало „правдоподобност“ на езика на крайно десните групи.

Франция от своя страна поиска от румънското правителство да превърне интеграцията на ромите в свой приоритет.

От август френските власти са депортирали около 1000 роми в Румъния и България.

Двама френски министри са в Букурещ, за да обсъдят спешен план, който Франция настоява да бъде приложен в Румъния.

„Франция ще настоява за полицейско и съдебно взаимодействие в борбата с трафика на хора и за интеграция на ромите в Румъния“, съобщи френският министър по европейските въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase