Снимка: БГНЕС
fallback

Черногорският премиер Мило Джуканович напуска поста си в средата на октомври, за да поеме длъжност в НАТО, пише черногорският вестник „Дан“.

За втори път тази година пресата в Черна гора пише за възможността Мило Джуканович да поеме пост в НАТО.

Мило Джуканович е премиер на Черна гора над 17 години от 1991 г. досега, с две прекъсвания: веднъж, когато е президент, а не премиер на Черна гора, а втория път – от септември 2006 г. до февруари 2008 г.,  когато предпочете да бъде само лидер на управляващата партия. Последният премиерски мандат на Джуканович започна през февруари 2008 г. 

От 1989 г. до 1991 г. Джуканович е секретар на председателството на централния комитет на Съюза на комунистите на Черна гора.

През 1989 г. начело на малката република идват Момир Булатович, 28-годишният тогава Мило Джуканович и Светозар Марович.

След политическата си раздяла с кума си Момир Булатович и със Слободан Милошевич през 1997 г. е избран за президент на Черна гора и председател на Демократичната партия на социалистите.

Когато в края на 90-те години започва все по-остро да критикува режима на Слободан Милошевич, Джуканович печели симпатиите на Запада. В речите си все повече изтъква на преден план реформите и демократичните процеси и тогава за първи път се появява идеята за независимост на Черна гора.

Мило Джуканович е често обвиняван от политическите си опоненти за лични и политически връзки с с голямата контрабанда на цигари в Черна гора през 90-те години.

Според доклад от 240 страници на италианската полиция Черна гора е била част от контрабандна верига, разделена между различни криминални семейства, свързани със сицилианската мафия, Камората и Сакра корона унита. В доклада се твърди, че от контрабандата на цигари Европа губи всяка година по 700 милиона долара.

През юни 2007 г. агенция АНСА публикува подробности от разследването на прокуратурата в италианската област Пулия, които уличават Мило Джуканович, че е бил начело на групата, която в периода 1997-2000 г. е спечелила от контрабандата на цигари между Черна гора и италианската област десетки милиони долара.

През май 2009 г. разследването срещу Джуканович по обвиненията за международно мафиотско сдружаване е прекратено, тъй като той се е върнал в политиката като премиер и вече има дипломатически имунитет.
 
Според неотдавнашни публикации в западната преса с 10 млн. британски лири Мило Джуканович е най-богатият политик на Балканите и 20-и в света. Британски вестник писа, че остава мистерия произходът на богатството на черногореца, който отрича да е участвал в контрабандата на цигари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

ТЕТКА МАРА

преди 13 години

МИЛО ДЖУКАНОВИЧ е политически продукт на спец. службите на САЩ и Великобритания, които го набелязват още през 80-те години, когато той е млад, но интелигентен и амбициозен контрабандист ни цигари от Италия. Чрез свои протежета и сътрудници, те му осигуряват възходяща политическа кариера в Черна гора, изчистват криминалното му минало и му осигуряват добре изпрани законни 10 милн. евро, а също и неустановено количество тайни пари.

fallback