Алексей Кудрин. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повишавайки акциза на цигарите и водката, руското финансово министерство преследва целта не само да попълни бюджета, заяви руският финансов министър Алексей Кудрин. По думите му потребителите на тези две стоки ще почувстват нарасналата роля на своя принос в решаването на социалните задачи, пред които е изправена държавата, предаде „Финмаркет“.

„За да почувстват хората, че този, който пие водка, пуши, ще окаже по-голяма помощ на държавата. Изпушвайки кутия цигари, значи е внесъл повече средства за решаване на социалните задачи: подкрепа на демографията, развитието на другите социални услуги, подкрепа за раждаемостта“, каза министърът.

По-рано беше съобщено, че в началото на август руското финансово министерство е подготвило поправки в данъчния кодекс за индексиране на акцизите върху алкохола и цигарите през 2011-2013 г., припомня NEWSru.

В подкрепа на антиалкохолната инициатива на президента Дмитрий Медведев руските власти се готвят да наложат пълна забрана върху денонощната продажба на алкохолни напитки в цялата страна. Предвижда се да бъде забранена продажбата на спиртни напитки и бира с над 5 % съдържание на алкохол от полунощ до 8 часа сутринта.

През август миналата година, обявявайки нов етап в борбата с прекомерната консумация на алкохол, Медведев припомни, че по данни на здравното министерство в Русия всеки човек, включително бебетата, изпива годишно по 18 литра чист алкохол.
 
По негова оценка това е два пъти повече от нивото, определено от Световната здравна организация като опасно за живота и здравето на човека.

По данни на Световната здравна организация в Русия всяка година от нещастни случаи и заболявания, свързани с консумацията на алкохол, умират до 500 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase