Михаил Горбачов. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Президентите и премиерите би трябвало да излизат в отпуск през който и да е друг месец, но не и август. Както припомня вестник The Christian Science Monitor, точно по това време на годината са станали най-съдбоносните събития в най-новата история на Запада.

Към тези събития изданието отнася началото на Първата световна война /точно казано, тя започва на 28 юли/, подготовката на Хитлер за нахлуването в Полша, атомната бомбардировка на Хирошима и Нагасаки /на 6 и 9 август 1945 г./.

На 2 август 1990 г. Саддам Хюсейн нахлува в Кувейт. А на 6 август 2001 г. на Джордж Буш е съобщено, че „Ал Кайда“ подготвя терористични актове в САЩ.

По това време обаче американският президент е в отпуск в Тексас и рядко контактува с директора на ЦРУ Джордж Тенет, който също заминал на почивка. Никой не е взел предвид информацията, че Закариас Масауи се е обучавал да управлява Боинг-747.

На 30 август 1983 г. южнокорейски авиолайнер нахлу във въздушното пространство на СССР и беше свален. Според  The Christian Science Monitor това масово убийство можеше да бъде избягнато, ако много от съветските ръководители не бяха отишли в отпуск.
 
Изданието пише и за августовските отпуски на съветските лидери. Така августовският пуч от 1991 г. слага край на политическата кариера на Михаил Горбачов и остава само да предполагаме как щеше да изглежда Русия, ако Горбачов беше приключил реформите, пише NEWSru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase