Снимка: БГНЕС

Експулсирането на ромите от Франция ще продължи, обяви френският президент Никола Саркози на първото правителствено заседание след лятната ваканция, предаде BBC.

Стотици роми бяха върнати в Румъния и България, а повече от 100 незаконни ромски лагера във Франция бяха премахнати. Решението беше критикувано от правозащитни организации и опонентите на Саркози, които го обвиняват, че използва проблема, за да увеличи спадащата си подкрепа.

Румъния попита дали репатрирането отговаря на европейското право, а ЕК изрази загриженост по въпроса. Следващата седмица Комисията ще разгледа доклад за експулсирането на ромите.

Франция, която миналата година е експулсирала 10 000 роми, твърди, че действа в съответствие с европейското право, като репатрира роми, които са били във Франция повече от три месеца, без да работят. Освен това при повечето от случаите ромите напускат доброволно.

Още по темата

Около 635 роми бяха върнати в Румъния и България, след като лагерите им бяха премахнати.

В интервю за радио „Europe 1” френският министър по имиграцията Ерик Бесон обяви, че до края на месеца от страната ще бъдат репатрирани общо 950 души.

Президентът Саркози заяви, че ромските лагери са източник на престъпления, проституция, трафик на хора и експлоатация на деца.

Бившият премиер и вероятен опонент на Саркози за президентския пост Доминик дьо Вилпен от своя страна посочи, че тази политика е „срамна“. „Това е стратегия за изборите и по никакъв начин няма да допринесе за сигурността на французите“, категоричен е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase