Миньорите успяха да изпратят изпод земята бележка че са добре Снимка: БГНЕС
fallback

33-мата чилийски миньори, които бяха затрупани в мина и са живи, научиха, че може да бъдат спасени едва след няколко месеца, съобщи здравният министър на Чили Хайме Маналич, предаде BBC.

Миньорите, които са блокирани на 700 метра под земята от 5 август, са реагирали спокойно на новината, посочи министърът.

До момента властите отлагаха да им съобщят новината заради загриженост за психическото им състояние.

Oще по темата
Те трябва и да поддържат форма, докато чакат да бъде прокопана спасителна галерия, което може да отнеме 4 месеца.

"Казахме им, че няма да бъдат спасени преди националния празник на Чили на 18 септември и че се надяваме да ги извадим преди Коледа", обясни Маналич.

Въпреки че са приели новината спокойно, е възможно затрупаните миньори да изпаднат в депресия, да имат изблици на гняв и да бъдат неспокойни.

Чилийските власти поискаха помощ от НАСА, за да попитат за технологиите и решенията, които могат да помогнат на миньорите да останат здрави.

Под земята миньорите вече получават глюкоза, таблетки срещу обезводняване и лекарства. Ще им бъдат спуснати и антидепресанти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 13 години

ужас

12

Аспарух

преди 13 години

ДО 8 Когато свърши комунизма бях на 15 и единственото което чаках беше края на учебната година. 20 год. по-късно се старая да си върша работата качествено и без чужда помощ. Когато нещо не ми харесва се опитвам да го променя. Когато не успея не търся вината у другите и не чакам да ме спасяват. Намирам друг начин и не се оплаквам.

11

Анонимен

преди 13 години

Ква жица бе - това са златни мини. Да им кажат, че копат злато. Даже е достатъчно само един *** да викнат. Той сам ще си доведе братовчедите. За нула време ще са прекопали половината Чили. Даже може да открият някоя архелогическа находка.

fallback