Снимка: БГНЕС

Сърбия и България могат да изложат своите желания за трасето на газопровода „Южен поток“, но окончателната дума за това откъде ще мине тръбата ще има Газпром.

Още по темата

Това казаха за сръбския вестник „Блиц“ от пресслужбата на руския концерн по повод информацията, че Белград се опитва чрез България да прокара своята идея газопроводът да влезе в Сърбия при Димитровград, а не при Зайчар, каквато е последната договореност между Сърбия и Русия.

От Москва не пожелаха да коментират срещата между сръбския президент Борис Тадич и българския премиер Бойко Борисов преди дни във Варна.

„Не желаем да коментираме какво са разговаряли президентът на Сърбия Борис Тадич и Бойко Борисов, премиер на България. Това са техни желания. Решението за трасето на „Южен поток“ ще зависи изключително от техническо-икономическата обосновка, върху която се работи“, изтъкнаха от Москва.

„Естествено, при определянето на окончателното трасе на газопровода ще бъде взето предвид и мнението на Сърбия, но окончателното предложение ще бъде дадено от Газпром“, отбелязаха от пресслужбата на руския газов монополист.

Газопроводът „Южен поток“ е съвместен проект на руския Газпром и италианския концерн Ени. По него ще се пренася руски газ под Черно море по тръбопровод, дълъг 900 км, до България и след това през Сърбия към останалите европейски страни. Стойността на газопровода се оценява на 20 милиарда евро, капацитетът му би трябвало да бъде 63 милиарда куб. м газ годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase