Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Пандемията от грипа A(H1N1) приключи, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан.

„Снемаме шестото ниво на заплаха. Сега започва постпандемичният период“, каза Чан във вторник на телеконференция в Женева.

Тя отбеляза, че през следващите години този вирус ще се появява отново като разновидност на сезонния грип. Останалата неизползвана ваксина ще може да се използва за защита на рисковите групи.

Грипният вирус A(H1N1) беше открит в края на март 2009 г. в Мексико, САЩ и Канада, където бяха регистрирани първите смъртни случаи. През април същата година СЗО обяви пандемия от свински грип, постепенно повишавайки нивото на заплаха. Незабавно бяха предприети мерки за глобална ваксинация срещу вируса.

На 11 юни 2009 г. за първи път от над 40 години насам СЗО официално обяви максималната шеста степен на ниво заплаха от пандемия поради рязкото разпространение на грипа A(H1N1) в света.
 

По данни на СЗО по света са регистрирани около 18 500 случая на заразяване с грип A(H1N1) с летален изход, в над 200 страни имаше случаи на заразяване.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

чокобоко

преди 13 години

Естествен край на измисленна пандемия .

23

СИЛИСТРЕНЕЦ

преди 13 години

ТАКА СЕ БОРИ КРИЗА.СИЛАТА НА МЕДИИТЕ, НАПРАВИ ОТ МУХАТА СЛОН.ЕТО ЗАЩО, ГИ СМЯТАМ ЗА НАЙ-ОПАСНОТО ОРЪЖИЕ.МАНИПУЛАТОРИТЕ НА СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ ОТДАВНА СА ОСЪЗНАЛИ СИЛАТА МУ.

22

!

преди 13 години

Това беше някаква измислена епидемия, да дерат кинти.

fallback