Снимка: БГНЕС
fallback

Основателят на компанията "Майкрософт" – Бил Гейтс, се зае с нов проект: въвеждане на нови видове растения, съдържащи всички необходими за човека витамини и минерали,  съобщава британският „Сънди таймс“.

Като основа за това растение, вече получило в световната наука названието „суперхрана“, е избрано соргото (соргото, наричано още у нас метла, е култура с разностранно използване – за зърно и за зелен фураж, за силаж, за захарен сироп, за метли и други).

В момента няколко групи учени работят върху това с помощта на генното инженерство да получат нов вид сорго, което ще може да замени всички други хранителни продукти.

Тяхната цел е да създадат уникален хранителен продукт, който ще съдържа всичко необходимо за нормалното развитие на човека.

Изборът на соргото се обяснява с невероятната му биологична устойчивост и способността му да оцелява в най-тежки климатични условия. Друга негова особеност е, че за отглеждането му е нужна много малко вода в сравнение с другите култури, включително житните.

Засега обаче соргото съдържа малко полезни вещества и се усвоява лошо.

Човечеството наистина се нуждае от разработването на подобен продукт, разсъждава британското издание. Сега три четвърти от запасите питейна вода в света се използват за поливане на растенията, от които се добива храна.

С глобалното затопляне сушата ще се засилва и стотици милиони ще бъдат застрашени от гладна смърт, а милиарди – от недостиг на питейна вода.

Затова фондацията на Бил Гейтс е инвестирала вече 20 милиона долара в работата по създаването на новото поколение житни култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

Феликс

преди 13 години

А бе то мен ме е страх да инсталирам на компютъра нещо направено от Бил Гейтс, недай си боже да ям "експериментална" храна от майкрософт.Хляб - алфа версия 0.0001Като ти стане лошо ще изпращат патчове за да ти мине, ама само ако се регистрираш.

116

Анонимен

преди 13 години

Наивник, мамин сладък. Бил си ядял доматите от градината, затова били чисти, а не ГМО :)) А семената от къде ги взе. Купи ли ги? Ако си ги купил, честито, а то няма как иначе. Колкото и да си пазиш от старите семена, все идва момента, когато се изчерпва семката и трябват нови. Проблемът е точно тук, че всички зеленчуци вече са променени и няма значение че си гледаш сам.

115

Sabret00th

преди 13 години

Били Президент!

fallback