Компанията Бритиш Петролиум (British Petrolium – BP) може още тази вечер да започне запечатването на петролния кладенец на дъното на Мексиканския залив, чиято авария преди три месеца доведе до най-големия петролен разлив в американската история.

По думите на адмирала от американската брегова охрана Тед Алън, който ръководи щаба на федералното правителство за ликвидиране на последиците от последиците от аварията, инженерите се готвят да започнат вкарването на земна маса и цимент. Специалистите нарекоха този етап „статична неутрализация“, съобщи ВВС.

Ако всичко тече по план, след 5-7 дни ще започне вторият етап от операцията по запечатване на кладенеца - „дънна неутрализация“, което ще означава пълно запечатване на кладенеца.

Специалистите обаче подчертават, че да се гарантира резултат още отсега е невъзможно, тъй като до момента никой никъде в света не е опитвал да запечата петролен кладенец, намиращ се на дъното на океана на дълбочина от 1,5 км.

На 20 април на петролната платформа Deepwater Horizon, собственост на американско-швейцарската компания Transocean и наета от британската ВР, стана експлозия и избухна пожар.

Още по темата

Тогава загинаха 11 души, самата платформа потъна, а от аварийната сонда в морето започна да изтича петрол – до 60 000 барела /9,5 милиона литра/ на денонощие.

Аварията причини сериозни щети на биосистемата на Мексиканския залив и на населението в крайбрежните щати. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase