Никола Груевски Снимка: БГНЕС

Не приемаме диктат от властта – така обясняват уволнението си част от групата македонски журналисти, които тези дни без мотиви бяха уволнени от мениджърите на телевизия Канал 5.

С половин черна страница в знак на протест и подкрепа към колегите си излизат днес печатните медии в Македония.

За натиска в телевизията първа проговори дългогодишната журналистка Весна Ковачевска Тръпчевска, която в открито писмо директно се обърна към македонския премиер Никола Груевски с обвинения срещу властта, пише на сайта си телевизия А1.

„Имаше ситуации, когато журналист отива на събитие, обкръжението на премиера научава каква е темата на въпросите, след това се обажда на ръководството на телевизията и шефът на медията нарежда този въпрос да не бъде задаван. Така е направен списъкът на неблагонадеждните журналисти.

Имаше ситуации, когато по интерфона чуваме как Мартин Протугер (началник на кабинета на Груевски) задава как определена тема да се обработва цяла седмица или дори и по-дълго. Нашето непослушание беше, че нямахме директен контакт или не искахме да имаме директен контакт с шефа на кабинета на премиера Мартин Протугер“, казва Весна Ковачевска Тръпчевска, бивш журналист в телевизия Канал 5.

За начините на натиск примери дават и по-млади журналисти. Наказвали ги, като им орязвали заплатите, когато отказвали да интервюират правителствени функционери, които без причина искали да бъдат включени в определени теми.

„Когато поставих този въпрос на една от планьорките в редакцията, завоалирано ми беше обяснено, че всъщност трябва да бъда за пример за всички в редакцията, че ако някой от високопоставените функционери поиска от нас да го включим в някоя тема, ние не бива да отказваме. И че всъщност моята глоба, с която се намаляваше заплатата ми, трябва да е пример за всички останали в редакцията“, казва Христена Антовска Йованчева, бивш журналист от Канал 5.

Правителството отрича всички обвинения, а от редакцията на Канал 5 заявиха, че журналистите не са били уволнени, а им е било предложено да напуснат по взаимно съгласие.

Допълнително в съобщението се казва, че „разбираме, че Ковачевска е самотна майка и ние поемаме пълната отговорност да се грижим за малолетното й дете, когато това й е трудно“.

Интерес към случая прояви посолството на САЩ в Скопие, където вчера се е състояла среща с уволнените журналисти. А че ситуацията в медиите е страшна, коментират и други журналисти.

„Аз бях в подобна ситуация, така че много добре ги разбирам. И аз си отидох от Канал 5, тогава нямах и подкрепа от колегите си в редакцията, но им се случи същото. Отиваха си един по един по същата причина и затова ги подкрепям, защото знам аз през какво преминах“, казва Ида Протугер от телевизия Алфа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase