Френската полиция е разпитала днес министъра на труда Ерик Вьорт, съобщи АФП.

Вьорт е заподозрян в причастност към финансови машинации на най-богатата жена в Европа – Лилиан Бетанкур, наследница на козметичния гигант L'Oreal.

По данни на АФП разпитът е бил проведен в работния кабинет на Вьорт в сградата на министерството на труда.

Поводът е появилата се информация, че през 2007 г. Ерик Вьорт, който беше ковчежник на партията „Съюз за народно движение“, е получил незаконно 150 000 евро от сметките на Лилиан Бетанкур.

Парите, които били предназначени за финансиране на предизборната кампания на бъдещия по онова време президент Никола Саркози, били предадени на Вьорт от финансовия консултант на милиардерката Патрис дьо Местр.

По-рано Дьо Местр и адвокатът на Бетанкур Фабрис Гогел бяха арестувани. И двамата са заподозрени и в причастност към евентуални опити на Лилиан Бетанкур да укрие данъци.

На 21 юли по подозрение в причастност към данъчни машинации на Бетанкур полицията разпита и съпругата на Ерик Вьорт Флоранс. Тя е работила в компанията на Патрис дьо Местр и лично е ръководила финансите на наследницата на L'Oreal.

Самият Вьорт е заподозрян в конфликт на интереси: от 2007 до 2010 г. той беше министър, който отговаряше за бюджета. По-рано беше съобщено, че подозренията за негова непосредствена причастност към опитите на Бетанкур за укриване на данъци са били снети. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase