Снимка: БГНЕС

Най-малко 15 души загинаха, изпотъпкани при масова паника, по време на традиционния Парад на Любовта в германския гр. Дуисбург, съобщи BBC.

Около 100 души са били ранени по време на празника на техномузиката, наложило се е поне 10 от тях да бъдат реанимирани на място.

Инцидентът е станал, когато тълпата е влизала в тунел. Полицията се е опитала да спре опитващите се да влязат в зоната на фестивала, която била претъпкана.

Хората обаче се паникьосали и така се е стигнало до трагедията.

9 хеликоптера са се включили в овладяването на ситуацията. Много от пострадалите обаче са се намирали в широкия тунел и това е затруднило екипите за спешна помощ да стигнат до тях.

Според организаторите 1 млн. и 400 хиляди души са участвали в шествието, което се провежда почти всяка година.

Говорител на властите в Дуисбург съобщи, че полицията е решила да не евакуира незабавно местата на фестивала заради опасения от нови панически движения, тъй като десетки хиляди хора все още са събрани там.

"Love parade", който преди се провеждаше в Берлин, е един от най-големите техно фестивали в Европа.

Той води началото си от мирна демонстрация през 1989 г. за равни права на хомосексуалните. По-късно прерасна в масов празник на открито на клубната култура.

От 2007 г. парадът се измести от столицата заради разногласия с местните власти по отношение на сигурността и през последните години се е провеждал в няколко германски града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase