След като манипулацията беше открита, ВР върнаха на страницата си оригиналната снимка с черните екрани. Снимка: BP.com

Безпримерната екокатастрофа в Мексиканския залив и начинът, по който шефът на концерна Тони Хейуърд управляваше кризата, поставиха ВР под кръстосан медиен обстрел в продължение на седмици.

В последния ден компанията си помага и сама да се превърне в обект на подигравки. Последният PR гаф е фалшифицирана снимка на центъра за управление на ВР, пише "Шпигел".

На нея се виждат силуетите на служители на ВР пред екрани, които показват детайли от екокатастрофата в залива. Проблемът бил, че повечето екрани всъщност са черни, обясни говорителят на ВР Скот Дийн.
Един от фотографите на концерна, с помощта на Photoshop, сложил картинки от катастрофата и в тях. Той само искал да докаже колко добре познава програмата, обяснява говорителят.

Сътрудниците на компанията имали ясни инструкции да използват програмата само за корекция на цветовете. Явно така и трябва, защото с по-смелото използване на програмата явно не им се получава.
 
Блогърът Джон Аравосис, открил поправките, пусна скрийншотове на детайли на преработената снимка и с червено маркира местата, на които се познава, че тя е манипулирана.

Washington Post бързо подхвана историята и ВР сложи на страницата си оригиналната снимка, на която се вижда, че няколко от екраните всъщност са празни.

Това пак предизвика язвителни коментари. Остава въпросът какво са искали да постигнат – дали това е било самостоятелна акция на твърде амбициозен сътрудник, или компанията се притеснява, че трите черни екрана може да се приемат като недостатъчно активна борба с кризата.
В сравнение с подигравките, които концернът трябва да слуша сега, това би било по-малък PR проблем. Този гаф се нарежда в поредица от нелепи медийни изяви от началото на катастрофата.

Директорът Тони Хейуърд на няколко пъти предизвика негативни заглавия с неуместни изказвания. На 14 май той заяви, че „Мексиканският залив е много голям океан“. Количествата нефт и химикали, „които изливаме там, са нищожни в сравнение с всичката вода“.

Хейуърд шокира и с друго нетактично изказване. При експлозията на Дийпуотър Хърайзън загинаха 11 души, нефтеният разлив отне живота на безброй птици, риби, морски костенурки и делфини. Това обаче не попречи на Хейуърд да каже, че никой не иска по-силно тази катастрофа да свърши. „Искам си живота обратно“. След това се извини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase