Снимка: БГНЕС

При нападение, извършено от неизвестни лица срещу Баксанската ВЕЦ в Кабардино-Балкария, са загинали двама охранители, пострадали са най-малко още двама души.

По различни данни във ВЕЦ-а са станали до четири експлозии.

От компанията „РусГидро“, която управлява електроцентралата, съобщиха, че около 4,20 ч. московско време (3,20 ч. бълг. време) в електроцентралата са проникнали неизвестни лица, убили са охранителите, заложили са взривни устройства в машинната зала и са ги взривили.

От компанията заявиха за ВВС, че експлозиите са били три. Дадената от институциите информация за броя на взривове се разминава: по данни на следствието е имало четири експлозии, а една е била предотвратена.

В болница са откарани най-малко двама от служителите в електроцентралата.

РИА Новости съобщава, че автоматите на убитите охранители са изчезнали. Източник на агенцията каза, че те са били откраднати от нападателите, които са се укрили.

Екстремистите са пристигнали с два товарни камиона, били са шестима души, казаха за АП от МВР на Кабардино-Балкария.

След експлозиите в електроцентралата е избухнал пожар, но пристигналите пожарникари не са могли веднага да започнат гасенето, тъй като в машинната зала са останали невзривени бомби и първо сапьорите е трябвало да разминират помещението, съобщават за РИА Новости от правоохранителните органи.

По последна информация пожарът е потушен.

От Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че са повредени първият и вторият агрегат на централата, третият е в работно състояние.

На мястото на взривовете работят спешните служби, Федералната служба за сигурност и МВР.

„РусГидро“ засилва охраната на всички свои ВЕЦ-ове в южните региони на Русия, съобщи прессекретарят на компанията Елена Вишнякова.

Водноелектрическата централа на река Баксан е построена през 1930-1936 г., мощността й е 25 МВт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase