Снимка: БГНЕС

Депортираната от САЩ за шпионаж Анна Чапман, по баща Кушченко, провежда тайни преговори с медиите за продажба на историята на своите шпионски похождения за 250 000 долара.

Според някои информации сексапилната 28-годишна шпионка, наречена заради привлекателната си външност в пресата „агент 90-60-90“, иска парите да бъдат преведени по сметка в швейцарска банка на неин приятел, който живее в Лондон.

„Ню Йорк поуст“ пише, че по този начин Чапман се надява да заобиколи наложената от американски съд забрана за извличане на печалба от историята на нейната шпионска дейност.

Чампан беше принудена да изостави бизнеса си, свързан със сделки с недвижими имоти. Освен това руското правителство повече няма да й плаща.

Официална информация за хонорарите на шпионите няма, но по данни на американския правосъден министър Ерик Холдър разузнавачите, включително и Чапман, са получавали от руските власти стотици хиляди долари.

Според източник от обкръжението на Чапман продажбата на нейната история на медиите ще бъде най-добрият начин тя да спечели пари в близко бъдеще. Така Анна ще може да продаде не само правата върху издаването на книга за шпионския скандал, но и за екранизацията на историята в Холивуд.

Още по темата

По информация на източника – на рижата красавица вече са предложили да позира и за Playboy.

Адвокатът на Анна Чапман Робърт Баум призна в интервю за „Нюзуик“, че тя се готви да огласи историята си, тъй като това за момента може да бъде единственият й източник на приходи. Адвокатът посочи, че съгласно споразумението, постигнато в американския съд, на Чапман не е забранено да разказва за шпионската си дейност, а само да печели от нея.
 
Изданието „Бостън глоуб“ е провело анкета сред американските майстори на шпионски романи и е стигнало до извода, че те не са особено ентусиазирани от историята с десетте депортирани от САЩ шпиони.

"Та нали за основен лайтмотив на тяхната шпионска дейност могат да се смятат липсата на ловкост и мързелът", отбелязва писателката Гей Линдс, а това е лош материал за шпионска история.

Писателят Алекс Беренсон пък с ирония посочва, че по десетобалната система работата на шпионите може да бъде оценена с нула. Въпреки това Беренсон признава, че в скандала все пак има определен литературен потенциал, тъй като в историята на работата в САЩ и залавянето на агентите има много комични елементи.

Агентите са заподозрени, че повече ги е интересувал личният им комфорт, а не толкова рискованата работа за внедряване във висшите ешелони на властта в САЩ. Следователно според Беренсон в един комичен роман основният въпрос би могъл да бъде дали руските шпиони искат да се върнат у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase