Домът на двама от арестуваните в САЩ. Снимка: Getty Images

Арестът в САЩ на група, заподозряна в шпионаж в полза на Русия, стана топновина в света и предизвика аналогии с времената на Студената война.

10 души са обвинени, че са шпионирали в полза на Москва. Смята се, че са били част от мрежа, в която агентите са живеели като нормални американски граждани. Част от членовете не групата са били двойки от години. 

Обвинени са в конспирация и в това, че са действали като незаконни агенти за чуждо правителство. За това престъпление са предвидени пет години затвор, пише ВВС.

Девет от арестуваните се очаква да бъдат обвинени и в организиране на престъпна група за пране на пари. Присъдата по това обвинение може да бъде 20 години затвор.

Има и единадесети заподозрян, но той не е арестуван и не са му повдигнати обвинения.

Според съобщение от съда те са заподозрени, че са събирали информация по теми, включващи ядрено оръжие, позиции на американската армия, Иран, слухове от Белия дом, промени в ръководството на ЦРУ и за американските политически партии.

Още по темата

Американското правосъдно министерство съобщава, че осем от заподозрените са прекарали „дългогодишна служба под „дълбоко прикритие“ на американска земя“, като са имали обикновени граждански професии, за да не правят впечатление.

Предполага се, че са били обучавани от руските тайни служби да се инфилтрират в политически кръгове и да събират информация, пише в документи, предадени на съда в Ню Йорк.

Повечето американски издания акцентират върху „шпионските детайли” – използване на морзова азбука, невидимо мастило и други трикове, по-известни от детективските филми от времената на студената война. Всички те са описани в обвиненията.

„Не, това не е сюжет от романа на Джон льо Каре, това е реалност. Проникването на руските шпиони в САЩ не е параноя от Студената война”, твърди каналът CBS.

„Обвиненията просто шокират – четири двойки са живели в САЩ, както се твърди, под измислени имена и са шпионирали тайно в полза на Русия в продължение на дълъг период и под дълбоко прикритие, за да доставят информация за ядрено оръжие”, е заключението на тв канала ABC.

ФБР допуска, че е възможно арестуваните „да са вербували източници в политическите кръгове в Америка”.

Голяяяяма тайна

Сериозните американски издания веднага отбелязаха, че ФБР, описвайки завладяващо „шпионски детайли”, не съобщава какви точно „секрети“ са предавали на Русия арестуваните.

На заподозрените не е повдигнато обвинение в шпионаж, отбелязва New York Times.

„Предявени са им обвинения в такива престъпления като липса на регистрация като агенти на чужда държава и пране на пари – по-сериозни обвинения няма”, се казва в сайта на изданието.

Вестникът подчертава, че от публикуваните материали по обвинението не става ясно каква разузнавателна информация са предавали арестуваните и нанасяла ли е дейността им някаква вреда на интересите и сигурността на САЩ.

„Прокуратурата не обвинява групата в получаването на секретна или чувствителна за правителството на САЩ информация”, съобщава Wall Street Journal.

Стъпка „Презареждане”

Много медии отбелязват, че шпионският скандал се разгаря само няколко дни след като президентите на САЩ и Русия – Барак Обама и Дмитрий Медведев, приятелски делиха трапеза в една американска закусвалня, което беше възприето като знак на още по-голямо затопляне в отношенията между Москва и Вашингтон, известно като „Презареждане”.

Засега Външното министерство на Русия отказва коментар по арестите. В Москва събират информацията, която пристига от САЩ, но за момента я смятат за противоречива, съобщава Интерфакс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase