Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Трима високопоставени служители на американската компания за производство на играчки Angel Toy Corp. са обвинени, че чрез фирмата са прали пари на мексикански и колумбийски наркотрафиканти.

Арестите идват след разследване, продължило близо две години, предава АР. Арестуваните са двамата собственици на компанията, както и изпълнителният директор, като всички те са от китайски произход.

„Иронията, че многомилионна компания, представяща се като продавач на плюшени играчки, всъщност е действала като финансово звено на наркотрафиканти, е наистина голяма”, заявява за агенцията Джон Мортън, директор на службата за разследване на имиграцията и митниците в САЩ.

Разследването е показало, че тримата са част от схема за пране на пари, като трафикантите са оставяли значителни суми в централата на компанията или са превеждали пари по нейни сметки. Преводите винаги са били за суми под 10 хил. долара, за да бъдат избегнати всякакви съмнения.

Впоследствие парите били пренасочвани към Китай за поръчка на плюшени играчки, които след това били доставяни в Колумбия. Там местните участници в схемата продавали играчките и давали приходите на трафикантите.

Още новини за компании от САЩ

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase