Снимка: БГНЕС
fallback

Турският президент Абдуллах Гюл отхвърли обвиненията, че страната му обръща гръб на големите западни държави и се сближава с ислямския свят.

Държавният глава на южната ни съседка определи твърденията като "неприемливи" и увери, че страната му е "част от Европа".

"Няма никаква причина за съмнения по отношение на Турция", заяви Гюл в интервю за британския в. "Таймс", като уточни, че страната му изгражда връзки, далеч отвъд арабския свят.

"Смятам, че е много погрешно да се интерпретират интересите на Турция в други географски региони като скъсване със Запада, обръщане на гръб на Запада или търсене на алтернатива на Запада. Турция е част от Европа", категоричен е турският президент.

Турция, която е член на НАТО и се стреми към членство в ЕС, влоши рязко отношенията си с Израел, на който Анкара беше дългогодишен съюзник.

Причината - израелската атака на 31 май срещу хуманитарна флотилия, опитваща се да наруши блокадата на ивицата Газа.

При нападението загинаха деветима турски граждани.

"Ако армията на една държава убива ваши граждани в международни води, как трябва да реагирате?", запита Гюл.

Oще по темата

Първи опит за помирение между Турция и Израел беше направен в сряда на тайна среща в Брюксел между турския външен министър Ахмет Давутоглу и израелския министър на търговията и промишлеността Бенямин Бен Елиезер.

На нея Турция е повторила изискванията си: "извинение, заплащане на компенсация (на семействата на жертвите), създаване на международна независима (разследваща) комисия и вдигане на ембаргото на Газа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

182

осман 11

преди 13 години

Е ее успокойсе бе защо така мислиш бре да не би тези фесове да са оправяли твоята баба през ОСМАНСКОТО ИГО.

181

наблюдател

преди 13 години

ЕЙ генетичен *** колко е велика ще видим за в бъдеще имате едни 30 000 000 кюрди дето зеха да им дават пари чифутитедали нема ви спрат язовирчетата дет ги строите на Тигър и Ефрат и да изпукате без вода а колко си турчин не те знам *** сигутно си некой *** дет редовно облизва гъзъ на дпс и се мисли за турчин колкото до турците в турция те са също малцинство там имате 5 милиона лази арменци евреи особено последните ви надупиха империата сега не им пречи ви надупят и държавата

180

turcin

преди 13 години

turciya za kakvo mu eu to se raspda ganovci turciya si evelika darjava iiiiiii takava si ostava

fallback