Китай твърди, че иска да се отвори към света и да догони бързоразвиващите се медии. Снимка: БГНЕС

Китайската държавна информационна агенция Синхуа пусна 24-часов новинарски тв канал, който ще излъчва само на английски език, съобщи ВВС.

Пускането на телевизия CNC World се смята за опит от страна на Китай да увеличи влиянието си навън и да се противопоставя на гледните точки на чуждите медии.

Пекин държи изкъсо всички медии в страната и често обвинява западните, че са пристрастни и отразяват само негативни новини от Китай.

CNC (China Xinhua News Network Corporation) обяви, че ще представя на международната аудитория „по-добър поглед върху Китай“ и ще позволи повече гласове да бъдат чути от останалата част от света.

„Каналът ще излъчва новини – по съвременен и обективен начин, и ще бъде информационен източник за международната аудитория“, обяви президентът на агенция Синхуа Ли Конгжиюн.

Пускането на телевизията, по думите му, е част от усилията на Синхуа да се адаптира към „бързия растеж на новите медии“.

Първите дни телевизията е излъчвала само в Хонконг, но сега целта е в първата година от развитието си да достигне до поне 50 милиона зрители в Европа, Северна Америка и Африка. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase